сряда , 17 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Евгений Михайлов: Докато се страхуваме от ислямистите, забравяме за комунистите
Снимка: БГНЕС, архив

Евгений Михайлов: Докато се страхуваме от ислямистите, забравяме за комунистите

„Докато се страхуваме от ислямистите, забравяме за комунистите, които в България са доста повече от бежанците и продължават да управляват всички сфери на обществения и икономическия живот“, каза в еМисия България режисьорът Евгений Михайлов.

По думите му страната ни се превръща в място, в което е загубена всяка форма на доверие. Макар материалните придобивки да са на лице, липсва увереност в победата на демокрацията. И ако някога младите българи са заминавали да учат в чужбина, и са се връщали, „за да може да направят своята България такава, че да прилича тя на Европа“, то днес младежите емигрират и не се завръщат, коментира режисьорът.

„Ако има нещо хубаво в това изминало време, то е, че се разбра кой какъв е и кой какъв е бил. Лошо е, че става за сметка на изгубените надежди. Става за сметка на нашето общество, което буксува, а не тръгва рязко напред… Много ми се ще да дойде времето, в което не да си говорим за тези изминали събития, а да имаме паметта за тези изминали събития, знанието за всички грешки и да говорим за бъдещето, но познавайки миналото си. Защото един от най-големите проблеми за това сега да ни се случват всички тези неща е, че години наред се замита под килима истината за началото на прехода“, каза още Евгений Михайлов.

 

Вижте също

Бивш министър на образованието: В училище комунизмът е тема табу, учителите ги е страх да говорят за него

Народният съд, Възродителният процес и приватизацията влизат в учебниците. Те са предвидени в учебната програма …