неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Евгений Дайнов: Президентът има усет кога протестиращите са прави

Евгений Дайнов: Президентът има усет кога протестиращите са прави

Ако погледнем досега поведението на Росен Плевнелиев, който имаше много сложно президентство – най-малкото непрекъснато назначаваше служебни правителства, непрекъснато подкрепяше различни видове протести на граждани, аз бих очаквал той да се намеси в този спор, особено при положение, че активните граждани го припознаха като свой представител във властта. Не би било наред този път той да не ги подкрепи срещу очевидния опит на големите партии просто да не зависят от гласуването.

Това коментира политологът Евгений Дайнов в предаването еМисия България по повод отвореното писмо на българи в чужбина с искане държавният глава да наложи вето на промените в Изборния кодекс.

По думите на Дайнов големите партии искат „да станат самодръжци, т.е. сами да се държат, а не народът да ги държи“. Той допълни, че очаква президентът да се намеси доста енергично.

„Ние виждаме, че Росен Плевнелиев като президент не е играчка на ГЕРБ. Въпросът е, че той се превърна в полезен човек за политиката. Той има усет към това, което е правилно и неправилно, има усет към това, което Аристотел нарича общото благо, има усет кога протестиращите граждани са прави. Той би трябвало да използва оставащите месеци (от мандата му  – бел.ред.), за да направи такива политически действия, че и извън властта вече да бъде полезен за отечеството“, категоричен е Дайнов и допълни, че президентът „не трябва просто да изчезне“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …