събота , 24 март 2018
Начало / Код 11-13 / Евгений Дайнов и Страхил Делийски за етническата игра и кой ще поеме отговорност за омразата

Евгений Дайнов и Страхил Делийски за етническата игра и кой ще поеме отговорност за омразата

Кой, ако не политиците – видимите хора във властта, трябва да поеме отговорност да затвори вратата към омразата, вместо непрекъснато да я отваря, за да види дали ще излезе някое чудовище, което само той да може да управлява, попита реторично в КОД 11-13 политологът Евгений Дайнов в един разговор за случващото се в Асеновград през последната седмица.

С актуална информация за исканията на протестиращите там и интервюта с участници в митинга и със зам.-кмета на града Димчо Темелков, на живо се включи и репортерът ни в Асеновград Илияна Шишкова, която проследи целия неделен митинг вчера. Темелков увери, че протестиращите са толерантни и са поставили конкретни искания, а самите жители никога не са искали да се стига до конфликт на етническа основа.

По думите му сформираната нарочна комисия на общината е установила до момента 17 постройки, за които не са издадени нужните документи по процедура, и ако обитателите им не ги премахнат, ще се прибегне до принудително разрушаване.

Илияна Шишкова успя да разговаря и с жители на ромската махала в Асеновград, които по думите й също са категорични, че живеят в мир и разбирателство с българите.

Казват, че не е етническо, което говори добре за разума на хората на ниво община, защото ако тези неща почнеш да ги изговаряш, си просиш война, добави Дайнов, според когото ситуацията обаче не е таква на ниво политици.

Той отбеляза, че Симеонов нито веднъж не е задействал комисията, на която е председател (Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет – бел.ред.), защото „му е изгодно да има етническо напрежение, за да излезе и да каже – аз пазя българите срещу кафявите гадинки“. Това, по думите му, е престъпление.

Крайните националисти и играещата постоянно с тях ДПС печелят от всяко изостряне на отношенията, без да си дават сметка, че когато започнаха тази игра преди години, светът изглеждаше много по-различно, докато сега е много по-опасен, добави политологът.

Политологът Страхил Делийски също гостува в предаването.

Според него наистина става въпрос за гняв, но преформатирането на причините от етнически на социални не е достатъчно. Този гняв има източници и каквото да се случи на политическия терен, няма да е достатъчно, убеден е Делийски, според когото липсват общи параметри на социален ред, споделяни от отделните групи, усещането, че институциите липсват, е достатъчно натрапчиво, а в същото време в този социален разпад подобен тип конфликти лесно се превърщат в инструмент за идентификация и принадлежност на отделни индивиди.

Усещането, че живеем в общност, липсва, всичко е „нашето“ и „вашето“ и именно това е в основата на радикализма, на опитите определени политици да вадят дивиденти от него, смята политологът.

Вижте какво още коментираха Евгений Дайнов и Страхил Делийски:

Вижте и второто включване на Илияна Шишкова, в което разговаря отново със зам.кмета на Асеновград:

Репортерът на Би Ай Ти Марио Спасов също се включи пряко от Министерския съвет, където има среща между Валери Симеонов и протестиращите от Асеновград. Очаква се на нея да се обсъдят мерки за овладяване на напрежението. Инициативният комитет ще представи исканията приети на снощния протест.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …