петък , 23 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Евгений Дайнов: Да внимаваме как наричаме сегашните си опърничави – утре може да се окаже, че те са ни спасили
dajnov

Евгений Дайнов: Да внимаваме как наричаме сегашните си опърничави – утре може да се окаже, че те са ни спасили

Видяхме, че на ниво държава референдумът е опасно оръжие, но особено на малки места е изключително полезен интрумент, заяви в еМисия България Евгений Дайнов, коментирайки предстоящия на 11 юни референдум в Трън, като даде пример и с първия у нас – за Бургас-Александруполис. Той определи ситуацията в Трън, където има намерения за отваряне на златодобивна мина, като „чудовищно мътна и кървава“ и прогнозира „чудовищно унищожаване на природата“.

Дайнов спомена и за други екологични казуси – и негови и граждански каузи – като например случващото се в Синеморец, където, по разказа му, нелегалните хотели без пречиствателни станции изпомпват отпадъците нагоре към ромската махала, а оттам ги пускат надолу в река Велека. Работим по въпроса, увери той.

Решението на американския президент Доналд Тръмп пък САЩ да излезе от споразумението за климата в Париж, Дайнов определи като чудовищен автогол, наредил страната до Никарагуа и Сирия, двете неподписали го страни, вместо Америка да бъде най-прогресивната държава. Той все пак се надява американският народ да се мобилизира и да не допусне такова падение.

Политологът изрази мнение и по скандалите в парламента между ГЕРБ и БСП: „Има много интересен танц, при който БСП да намери своето място в олигархичната конструкция на властта. И ГЕРБ, и БСП мислят както мислят в Москва, а не в Брюксел. Малцинството не се бори да бутне властта и да заеме мястото й, а да си уреди постове. Това се случва и в българския парламент и затова той не работи. Изпълнителната власт разпределя порциите – и БСП също са доволни. Те се борят как всеки да е доволен и мислят, че ще е завинаги, защото умните и красивите са останали извън парламента. Ще се усвоява.“

Дайнов подчерта, че ГЕРБ „са пуснали нишани“ и към невлезналите в парламента, че „който иска го чака служба“. Идеята е и най-яростните противници да влязат в консумирането на пориции и това да се заключи, но всеки път се натъкват на невъзможността това докрай да е така, добави политологът.

Дадена свобода не е никаква свобода, трябва нещо да се направи за нея, каза накрая той и по повод на днешния празничен ден 2 юни. Ако Ботев беше тук сега, щеше да е соросоид, грантаджия, еврогей и т.н. – така че много да внимаваме как наричаме сегашните си опърничави хора, защото може да се окаже утре, че всъщност те са ни спасили, завърши Евгений Дайнов.

Вижте също

EMBG_ZDRAVE

Д-р Стойчо Кацаров: Управленската импотентност води до хаос в здравеопазването

Финансиране в здравеопазването, лимитите на болниците, управленска импотентност, спешна помощ и забавяне на издавания на …