сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Евгений Дайнов: Бих искал „Да, България“ и „Нова република“ да се съберат, за да не се чудя за кого да гласувам пак

Евгений Дайнов: Бих искал „Да, България“ и „Нова република“ да се съберат, за да не се чудя за кого да гласувам пак

Бих искал „Да, България“ и „Нова република“ да се съберат, за да не се чудя за кого да гласувам пак. Това сподели в еМисия България политологът Евгений Дайнов, който коментира края на този парламент и очакванията за конфигурацията в следващия.

Той отбеляза, че докато в едната формация са събрани нови и млади хора без опит в политиката, то другата събира такива, които все пак не са съучаствали във властта, а са заставали срещу методите на управление и корупцията.

Ще видим тук и политическата интуиция на по-младите, и опита на другите до какви изводи ще ги доведат, заяви Дайнов, който все пак прогнозира, че по-скоро „Да, България“ ще бъде „новостта на сезона“.

„Едно цяло поколение – това на сина ми, влезе в гражданската политика, предимно в „Да, България“. Ние очевидно живеем в края на една историческа епоха, познанията ни за това кое работи и кое не също са в края си и не знаем коя политическа формула ще се окаже печеливша“.

Политологът обаче призна, че би се учудил, ако новината за тези две формации е стигнала до по-малките населени места, което по думите му ще им изиграе лоша шега, тъй като хората няма да имат време да осмислят посланията им. Според Дайнов двете партии ще останат заключени в по-големите населени места поне след идните парламентарни избори.

„Пускането на Николай Бареков“ на политическата писта в същия ден като „Да, България“ той си обяснява с целта той да бъде поставен като „отровния двойник“ на формацията.

И в ляво, и дясно има формирования, които са мутирали корпорации и шайки, смята политологът. Според него в дясно върви опит да се възстанови представителство на основата на ценности и е крайно време и в ляво да започне този процес.

Той обаче не се нае да предположи дали това ще се случи при сливането на АБВ и „Движение 21“. Въпреки това смята, че ако АБВ привлече хора от типа на новия си лидер, то би могла да се превърне в еквивалент на „Да, България“ в крайно лявото.

ГЕРБ загуби народа, тези хора гласуваха за Румен Радев, категоричен е още Евгений Дайнов, припомняйки, че е прогнозирал това.

Политологът обясни доброто настроение при разпускането на 43-ото народно събрание с илюзиите, които партиите продължават да имат – че отново ще са вътре.

Според Дайнов ГЕРБ не са разбрали, че са в „режим свлачище“, БСП – че не са в „излитането“ от президентската кампания, Патриотичният фронт – че едва ли ще удържи резултатите от президентския вот, а ДПС – че гласовете им няма пак да станат 400 хил.

Чуйте целия коментар на Евгений Дайнов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Как да не са участвали? ДСБ, СДС са предателите на синята идея, тъпанарите ,които проиграха шанса когато имаха властта да свършат това , за което днес дига пушилка Радан Кънев . Изобщо няма да се чудя за кого да гласувам . Тези не ги искам в парламента докато не разкарат старите кримки от своите редици и няма да гласувам за тях. Ако направят коалиция с непорочно заченатите и за тях няма да гласувам . Ще гласувам за Зелените нищо че гласът ми вероятно ще пропадне .