събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Евгени Крусев за мерките на Столичната община срещу мръсния въздух

Евгени Крусев за мерките на Столичната община срещу мръсния въздух

От Столичната община обявиха плана си за това как да се намали замърсяването на въздуха. Сред идеите е ограничаване на скоростта на движение на автомобилите в центъра на града, ограничаване на движението на автомобили с дизелови двигатели и без катализатори, както и безплатен градски транспорт в дните с най-високи нива на замърсяване на въздуха.

Какви други промени се предвиждат – коментира заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Проверки за екологичното съответсвие на автомобилите с техните заводски характеристики вече се извършват от представители на Автомобилна администрация и КАТ. Възможен е контрол и остава да се види дали ще има ефект от тази мярка на Столичната община, каза Крусев.

Той бе категоричен, че когато на място се установи, че катализаторът е премахнат, КАТ може спре от движение автомобила още по време на проверката.

Според зам-кмета по транспорта е възможно да има недоволни хора, тъй като мярката е непопулярна, но основната цел е въздухът в София да бъде по-чист.

В разговора се включи и Йонко Иванов, председател на Сдружение на преподавателите по авто-мото подготовка, който коментира, че спирането от движение на автомобили без катализатори не може да стане без преходен период от минимум на 5-6 години.

Евгени Крусев посочи още, че сред останалите мерски, свързани с транспорта, които Столичната община възнамерява да предприеме е десйтващата система за управление на трафика, както и безплатен градски траспорт в дните с пиково замърсяване.

Той подчерта още, че се работи в посока на създаването на места за наемане на велосипеди, а паралелно с това се доизгражда и веломрежата в столицата.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …