събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Евгени Крусев за мерките на Столичната община срещу мръсния въздух
JIVA_MRASEN_VAZDUH картинка 4

Евгени Крусев за мерките на Столичната община срещу мръсния въздух

От Столичната община обявиха плана си за това как да се намали замърсяването на въздуха. Сред идеите е ограничаване на скоростта на движение на автомобилите в центъра на града, ограничаване на движението на автомобили с дизелови двигатели и без катализатори, както и безплатен градски транспорт в дните с най-високи нива на замърсяване на въздуха.

Какви други промени се предвиждат – коментира заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Проверки за екологичното съответсвие на автомобилите с техните заводски характеристики вече се извършват от представители на Автомобилна администрация и КАТ. Възможен е контрол и остава да се види дали ще има ефект от тази мярка на Столичната община, каза Крусев.

Той бе категоричен, че когато на място се установи, че катализаторът е премахнат, КАТ може спре от движение автомобила още по време на проверката.

Според зам-кмета по транспорта е възможно да има недоволни хора, тъй като мярката е непопулярна, но основната цел е въздухът в София да бъде по-чист.

В разговора се включи и Йонко Иванов, председател на Сдружение на преподавателите по авто-мото подготовка, който коментира, че спирането от движение на автомобили без катализатори не може да стане без преходен период от минимум на 5-6 години.

Евгени Крусев посочи още, че сред останалите мерски, свързани с транспорта, които Столичната община възнамерява да предприеме е десйтващата система за управление на трафика, както и безплатен градски траспорт в дните с пиково замърсяване.

Той подчерта още, че се работи в посока на създаването на места за наемане на велосипеди, а паралелно с това се доизгражда и веломрежата в столицата.

Вижте също

JIVA_JIVKA

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …