събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Евгени Кънев и Константин Проданов за подводните камъни в законопроекта за концесиите

Евгени Кънев и Константин Проданов за подводните камъни в законопроекта за концесиите

Евгени Кънев, който е автор на книга за публично-частното партньорство и Константин Проданов от АБВ гостуваха в студиото на еМисия България и коментираха спорния законопроект за концесиите, който мина на първо четене. Те анализираха и мажоритарната система.

„Става дума за мажоритарна система с два тура. Това, което сега се предлага, е много уродлив краен вариант, който го няма в нормалните страни. Проблемът е, че той ще бетонира статуквото“, коментира Константин Проданов от АБВ.

Евгени Кънев от своя страна смята, че това законодателство със спорния законопроект за концесиите е мощен манипулативен момент.

„Наистина се допускат вечни концесии т.е. по същество – приватизации“, коментира Проданов.
По думите на Кънев, тази либерализация би могла да бъде добра, ако имаме силни институции и върховенство на закона. „Когато нямаш добра среда, концесията е не на икономически, а на политически принцип“, добави още той.

Подводен камък, според Проданов, е, че в този закон се отваря възможността за концесиониране на дейности, които са прерогатив на държавата. „Например дава се възможност за концесиониране на затворите. Аз настръхвам от идеята“, коментира Проданов.

Евгени Кънев и Константин Проданов коментираха и референдума в Трън.

„Факт е, че хората предпочитат да не жертват собственото си битие в името на някаква по-голяма, било и то добра инвестиционна цел. За мен, трябва да се намери златното сечение между инвестиционното намерение и мнението на хората“, коментира Константин Проданов.

По думите му, хората не могат да бъдат обвинявани, че искат да запазят природата, но от друга страна, златодобива в Трън би решил част от проблема с безработицата в региона“, смята Проданов.
„Ако имах възможност бих спрял този законопроект за концесиите“, заяви Кънев.

Чуйте целия разговор с Евгени Кънев и Константин Проданов в следващото видео:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. КОЙ ги дава сертифицатите за „експерт“ на „протестна мрежа“:
    ЛЪЖАТ, ЧЕ САМО В АФРИКА ИМАЛО МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ… ВИЖТЕ ЗАД ОКЕНА…

    В БГ „експерт“ демек ЛЪЖЕЦ вече стана мръсна дума…