неделя , 30 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Евелина Славкова: Пет партии в следващия парламент, РБ на ръба
JIVA_PREDIZBORNI_NAGLASI картинка 2

Евелина Славкова: Пет партии в следващия парламент, РБ на ръба

На база на данните от трите проучвания, които направихме от януари до март, смятам, че 5 политически партии ще намерят място в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. Реформаторският блок през цялото време се държи на ръба. Може би това ще бъде една от изненадите – да премине 4-процентовата бариера. Но разпокъсана десницата трудно може да намери място в парламента.

Така коментира предизборните нагласи два дни преди изборите в неделя Евелина Славкова, социолог от Изследователски център „Тренд“.

Тя посочи, че, според над 50% от респондентите, ще имаме правителство след тези избори.

„Конфигурацията, която може да състави правителство, е ГЕРБ и „Обединени патриоти“, подкрепени от „Воля“. Това, което създава дискомфорт в анализите ни, е фактът, че „Обединени патриоти“ са с отворени врати и към ГЕРБ, и към БСП. Така че ще бъде важно кой ще получи първия мандат за съставяне на кабинет“, подчерта Славкова.

По думите и от 27 март ще влезем в период на преговори за съставяне на парламент, който може да продължи месец – месец и половина

Според социолога, 20 процента от гласоподавателите, които не са решили за кого да гласуват, по-скоро няма да отидат да упражнят правото си. Очаквам избирателна активност от около 3,5 – 3,7 млн. души, които да пуснат бюлетина. Ако вземем последните парламентарни избори, това е по-висока избирателна активност, обясни още Евелина Славкова.

„С точност 52% от хората са посочили, че не са следили предизборната кампания, не са се задълбочавали в това какво предлагат различните партии. Изследвания назад във времето показват, че хората много рядко четат платформите на политическите партии, т.е. основните канали, по които се информират за това какво им се обещава, са медийните участия на кандидатите, както и посещенията им по места“, каза социологът.

По думите ѝ, за избирателите личността има по-голяма тежест от партията. Това обаче може да се премери с преференциите, които ще бъдат подадени, уточни тя.

Можете да видите целия коментар на Евелина Славкова в следващото видео:

Вижте също

OPERA

За операта с любов, говори световният баритон Кирил Манолов

Тази вечер в зала „България“ Софийската филхармония представя концерт, посветен на Пучини. Сред изпълнителите е …