четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Евелина Славкова: Коалиционната формула все повече ще се задълбочава

Евелина Славкова: Коалиционната формула все повече ще се задълбочава

Коалиционната формула все повече ще се задълбочава, като партии, които нямат много сериозен шанс, също ще влизат коалиции, макар това да намалява шанса им да получат поне самостоятелна субсидия, преодолявайки 1-процентовия праг.

Това прогнозира в рубриката на журналиста Силвия Великова по Би Ай Ти политологът Евелина Славкова по повод големия брой коалиции, които ще се явяват на тези предсрочни избори. По думите й партиите търсят този тип обединение, за да мобилизират повече гласове предвид социологическите прогнози.

Според нея смяната на буквално половината областни управители от служебния премиер Огнян Герджиков днес е тема, която може и ще бъде използвана и тълкувана по време на предизборната кампания по различни начини. От една страна, като реален опит да се ограничи възможността за поставянето под въпрос честността на изборите, на каквито сигнали се позова официално премиерът, а от друга – тъкмо обратното – че това е опит кадрите да бъдат заместени с такива на БСП и НДСВ, за да подсигури манипулиране на резултатите.

Славкова е по-скоро склонна да вярва, че Герджиков, както и назначилият го президент Румен Радев, не биха искали да бъде хвърлено петно върху мандата им от подобен тип спекулации.

Бонусът, който Радев даде на БСП на президентските избори, според нея все още има сила, въпреки разграничаването му. Бонус може да бъде и това, че в БСП се случва нещо, което левите избиратели очакваха през годините – а именно ребрандиране и реорганизация с подмяна на много от лицата и назначаването на различен тип лидери, отбеляза Славкова. Според нея отстранените от изборните редици са все лица, които са вътрешна опозиция на лидера Корнелия Нинова.

Тя цитира и последните статистики, които дават малки разлики между ГЕРБ и БСП и предвиждат до около пет партии в новия парламент. Влизането в него на много от формациите в дясно е под въпрос, но същото важи и за формациите в ляво, смята политоложката, като даде пример с обединението на АБВ и „Движение 21“.

Тя отбеляза още, че всички обещания до момента носят много социален и ляв привкус, докато в същото време на Запад са на мода повече консервативните.

По думите на Славкова лидерът тук продължава да има основно значение и въпреки че има разомагьосване при определени личности, се наблюдава обратният процес около други, така че търсенето на Месията остава валидно.

Вижте какво коментира политоложката и за шансовете на другите участници в изборите:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …