понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ева Паунова за председателство на ЕС като за кауза

Ева Паунова за председателство на ЕС като за кауза

Моментът, в който България ще поеме председателството на ЕС – първото си – е много важен. От една страна се очаква да са започнали преговорите за Брекзит, което е нещо ново не само за нас, но и за всички останали 28 страни членки. От друга – нещо, което е много важно за обществото и бизнеса – акцент се поставя върху нашата страна и затова е от огромно значение кои ще са приоритетите, които ще искаме да придвижим от началото до края на нашето председателство. Да ги осмислим, да имаме конкретни теми, които да могат да допринасят за развитието на всички членки, но да имат и отношение към нашата държава.

Това заяви в интервю в еМисия България евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова-Майдел.

Много бих искала да работим целенасочено в посока осигуряване на устойчивост, работни места, конкурентоспособност, както и за всички икономически теми, тъй като те са приоритетни за ЕС и ЕК, сред чиито ключови приоритети е как Европа да бъде по-просперираща, добави тя.

Според Паунова растежът в Европа вече е налице и всички икономики растат за 2016 г., като такива са прогнозите и за тази година, но със сигурност не сме стигнали нивата на инвестиции, каквито бяха преди кризата, както и нивата на растеж в някои държави.

„Основен акцент трябва да се постави върху завършването на теми като енергийния съюз, който също може да ни направи конкурентоспособни, дигиталния единен пазар, съюза на капиталовите пазари. Много е важно да се премахнат пречките и бариерите пред бизнесите, за да инвестират и продават свободно в целия съюз“, категорична е евродепутатката.

Тя подчерта, че Европа, с единният си пазар, винаги е била привлекателно място за всякакви инвестиции и трябва да докажем, че наистина Общността е отворена за бизнеса, довеждайки до успешен край съответните политики.

Паунова коментира и решението на ЕП от последните дни за приемане на СЕТА, като напомни, че става дума за споразумение, обсъждано изключително дълъг период и в огромни детайли.

„ЕС е сключвал редица търговски споразумения и до този момент нито едно не се е оказало лошо. Това, което всъщност направихме, е да отпаднат някои пречки пред бизнесите, да има по-голяма конкуренция и на българския пазар, което е добре за потребителите“, подчерта тя. Това означава повече възможности и за българския бизнес в Канада, не само обратното, стига да сме готови за това, добави Паунова.

Евродепутатката е категорична, че в днешния свързан свят, за да сме на печелившата страна, трябва да сме отворени към промените и да участваме в тях. Чуйте целия й коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …