неделя , 22 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Есенните депресии като „много сладка меланхолия“
POSITIVEPSYCHO картинка

Есенните депресии като „много сладка меланхолия“

Есенните депресии са свързани с чисто биологичната промяна и необходимостта организмът да се настрои към новите климатични условия – и в този смисъл са естествена част от механизма ни за оцеляване.

Това обяснява Ина Антонова, психолог и терапевт, пред колегата ни Олга Узунова за Би Ай Ти.

Антонова дори нарича есенната депресия „много сладка меланхолия“, в която можем да се порадваме на спомените от изминалото лято и да мислим за новото начало. По думите й хората изпитват тревожност от промяната, но на практика тя е ежесекундна.

Извън традиционното българско черногледство, събитията около нас внасят допълнителни страхове и тревоги. Това според психолозите обаче е нормален процес, който не бива да ни затваря.

„Има система от тренинги, с които човек може да отстрани някои проблеми в негативното си възпитание, от което се получават т.нар. когнитивни изкривявания. Свикваме да генерализираме, да правим от мухата слон“, обяснява специалистката.

Тя отчита като най-чест проблем т.нар. „прегряване“ и паническите атаки. Въпреки това, радостното е, че според нейните наблюдения от година насам хората все по-често търсят помощ преди да е станало прекалено късно.

Какво съветва още психологът – чуйте в целия разговор с нея:

Вижте също

KLETVA_TRUMP_1 картинка

„Новият президент“: Доналд Тръмп встъпва в длъжност

Със специалното издание „Новият президент“ на Би Ай Ти проследи на живо встъпването в длъжност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *