събота , 20 януари 2018
Начало / Новини / ЕС напомня, че еднополовите двойки трябва да се уважават. Но важи ли това за България?

ЕС напомня, че еднополовите двойки трябва да се уважават. Но важи ли това за България?

Правата на еднополовите двойки трябва да се уважават от всички държави-членки на Европейския съюз. Това е становището на генералния адвокат към съда на Европейския съюз.

Повод е делото по иска на двойка румънски и американски гражданин, сключили брак в Белгия, които искат да пребивават в Румъния. Според генералния адвокат, казусът се отнася към законите за свободно движение на територията на съюза, а терминът съпруг или съпруга не би трябвало да се отнася само за такъв от противоположния пол. В този смисъл, никоя държава-членка няма да бъде принудена да признае еднополовите бракове, но правата на европейските граждани, сключили брак законно на територията на друга държава, трябва да бъдат уважавани.

Административният съд в София е отхвърлил жалбата на две жени срещу отказа на Столичната община да признае брака им, сключен във Великобритания. Преди месец ви разказахме историята на Лилия Бабулкова и половинката ѝ, които се борят да бъдат признато от закона семейство у нас.

Мотивите на съда, че за да бъде вписан тук бракът е трябвало да бъде сключен, съобразно българското законодателство – т.е. да е между мъж и жена. Освен това съдът приема, че признаването на брака между двете българки би противоречало на обществения ред у нас.

Вижте също

Чикаго съди Федералното правителство. Ябълката на раздора са мигрантите

Днес в Чикаго започна съдебната битка за федералното финансиране на градовете-убежища. Властите на града обвиняват …