неделя , 26 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / ЕС и САЩ се споразумяха за прехвърлянето на лични данни на европейците
LICHNI_DANNI картинка

ЕС и САЩ се споразумяха за прехвърлянето на лични данни на европейците

Европейските граждани ще имат право да съдят американското правителство в американски съдилища за злоупотреба с техните личните данни.

Европейската комисия и САЩ се споразумяха за нова и по-безопасна правна рамка за трансатлантическия пренос на данни, т. нар. „щит за неприкосновеността“.

През октомври Европейският съд реши, че е „невалидно” предишното споразумение, което позволяваше на частни компании да прехвърлят лична информация на потребителите на услуги като „Фейсбук” и „Гугъл” отвъд Атлантика.

При нарушение на правата на европейците, те ще могат да се обърнат първо към компанията, обработваща данните им, а след това да подадат оплакване към националните комисии. Те ще могат да сигнализират и специално назначен за целта омбудсман, който ще бъде независим от американското разузнаване. Като крайна мярка ще могат да се обръщат и към американски съдилища, на което нямаха право до този момент.

САЩ дава на ЕС обвързващи уверения, че достъпът до данните на държавните институции в сферата на националната сигурност ще има ясни ограничения, гаранции и механизми на наблюдение.
Причината бяха разкритията на Едуард Сноудън за шпионски практики на американските разузнавателни служби.

Американските технологични компании разчитат на прехвърлянето на данни, което може да е ключово за функционирането и техническата поддръжка на някои услуги. Те се ползват и чисто с маркетингова цел за персонализиране на рекламното съдържание.

Вижте повече по темата в репортажа:

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …