сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / ЕС и САЩ се споразумяха за прехвърлянето на лични данни на европейците

ЕС и САЩ се споразумяха за прехвърлянето на лични данни на европейците

Европейските граждани ще имат право да съдят американското правителство в американски съдилища за злоупотреба с техните личните данни.

Европейската комисия и САЩ се споразумяха за нова и по-безопасна правна рамка за трансатлантическия пренос на данни, т. нар. „щит за неприкосновеността“.

През октомври Европейският съд реши, че е „невалидно” предишното споразумение, което позволяваше на частни компании да прехвърлят лична информация на потребителите на услуги като „Фейсбук” и „Гугъл” отвъд Атлантика.

При нарушение на правата на европейците, те ще могат да се обърнат първо към компанията, обработваща данните им, а след това да подадат оплакване към националните комисии. Те ще могат да сигнализират и специално назначен за целта омбудсман, който ще бъде независим от американското разузнаване. Като крайна мярка ще могат да се обръщат и към американски съдилища, на което нямаха право до този момент.

САЩ дава на ЕС обвързващи уверения, че достъпът до данните на държавните институции в сферата на националната сигурност ще има ясни ограничения, гаранции и механизми на наблюдение.
Причината бяха разкритията на Едуард Сноудън за шпионски практики на американските разузнавателни служби.

Американските технологични компании разчитат на прехвърлянето на данни, което може да е ключово за функционирането и техническата поддръжка на някои услуги. Те се ползват и чисто с маркетингова цел за персонализиране на рекламното съдържание.

Вижте повече по темата в репортажа:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …