петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Епизод / Епизод: След терора
Снимка: ЕРА

Епизод: След терора

Има моменти, в които светът сякаш ни идва в повече. Тогава, когато не ни остава нищо друго освен да ругаем, да се гневим, да скърбим или просто да замълчим.

Париж все още не се е съвзел от терористичните атентати, които отнеха живота на повече от 130 души, а социалните мрежи вече показаха, че понякога ни е трудно да се смирим, дори пред лицето на смъртта. Интернет евангелисти проповядваха кой за какво да скърби, как се показва съпричастност и чия трагедия е по-достойна за виртуални анализи.

Последва каскада от крайности и омраза и готово – целта на терориста вече е постигната – нарича се страх. Онова чувство, което те държи здраво за гърлото и измества свободата в най-затънтените кътчета на живота.

Но мозъкът ни е даден, за да ни поддържа живи и въобще не го интересува дали сме доволни от света или не. Но понякога не е излишно да го използваме и да решим поне отчасти глобалните си проблеми. Затова често отлагаме решенията за утре. Онова утре, което така лекомислено приемаме за даденост.

За пореден път станахме свидетели на жестока атака, не само срещу Франция, но срещу ценностите, които споделя Европа. Атаките в Париж, както и тези Бейрут ден преди това, тези в Нигерия, ни напомнят, че имаме да решаваме много повече проблеми, отколкото си мислим. Мнозина побързаха да обявят, че гръбнакът на Европа вече е пречупен, но като че ли забравихме, че Старият континент вече е бил арена на две световни войни и че е много повече от територия. И това пролича още в първите минути след трагедията.

Хората по целия свят забравиха различията си и се молеха – всеки на на своя Бог. Това беше поредното свидетелство за измеренията на глобализацията. Светът може да е едно цяло и мъката. Въпреки различията.

Вижте също

Урок по летене с „Епизод“ – за свободата отвъд страха

Днешните герои на „Епизод“ ще ни накарат да се качим наистина високо – в пряк …