понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Епизод / Епизод: Отвъд границите на село Плъстина
Снимка: BiT

Епизод: Отвъд границите на село Плъстина

В този Епизод ще се срещнем с децата, чиито родители живеят в чужбина. Ще видим как растат сами и какво образование получават, докато семействата им са на различни точки по света. Не е ясно колко деца в България живеят без родителите си. Това е само един резултат от емиграцията, но не е задължително да прибързваме или да правим емоционални заключения. При много семейства това е по-доброто решение пред избора за съвместен живот на фона на лишения.

Според УНИЦЕФ близо 23% от децата в България са с един или двама родители, пребиваващи в чужбина за някакъв период от време. Този дял е най-сериозен в Северозападния регион, където достига до 44%. Тази група ученици е с най-висок риск от отпадане от училище, здравни проблеми, социална стигматизация и други форми на маргинализация. Статистиката обаче показва, че основен фактор е и държавата, в която са емигрирали родителите. Някои от държавите от ЕС предоставят възможности на емигрантите да вземат със себе си своите деца, като им осигуряват и посещаване на училище или детска градина. В други страни това обаче е невъзможно, поради което децата остават при свои роднини в България.

Разказът на Филипа Радионова и Неда Кирилова ни отвежда в село Плъстина. Училището там е събрало истории, които ни казват много за последствията от емиграцията – за някои положителни, а за други не чак толкова. Общото между тях е, че са част от една действителност – българската.

Вижте също

Урок по летене с „Епизод“ – за свободата отвъд страха

Днешните герои на „Епизод“ ще ни накарат да се качим наистина високо – в пряк …