вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Епизод / Епизод: Между любовта и вярата
Кристина и Бентън. Снимка: interloveproject.com

Епизод: Между любовта и вярата

Според учените някъде между третата и петата година децата започват да разбират, че има хора с различни вярвания и мисли от техните. Това е моментът, в който започваме да мислим за мислите на другите. По-късно, докато растем, започваме да поставяме хората и събитията около нас във всевъзможни категории, понякога повече отколкото е необходимо.

Правим го, защото всички имаме нужда от бързи и ясни отговори за света и защото така ни е по-лесно да го разберем. Някъде между това наше старание да си обясним всичко и много по-сложната природа на хората се раждат и предразсъдъците.

Понякога с отривист размах слагаме етикети, но забравяме, че под повърхността има цял един свят.

Eдинственото сигурно състояние в живота е промяната. Предразсъдъците не са вродени и затова имаме уникалната свобода да избираме и да променяме не само възгледите си, но и самите себе си. Предлагаме ви среща с един канадец, който отскоро живее в България. Целта на неговия проект е да ни накара да разберем, че ние сами създаваме различията и омразата помежду си.

Колин Бойд Шейфър е фотограф от Канада. Зад гърба си има няколко награди, сред които тази на Human Rights Watch. Проектите му присъстват в The Wall Street Journal, Huffington post и National Geographic.

Сега Колин снима семейства и двойки с различна религия и eтнически произход. Проектът му се казва INTERLOVE. Във времето на омраза, насилие и конфликти той иска да разпространи посланието на онези хора, които са успели да опровергаят клишетата и стереотипите. Техните истории идват от всички краища на света, включително от България, и показват, че вярата и цветът на кожата не само, че не пречат на отношенията между хората, но и ги обогатяват.

Човекът е онова съществото, измислило газовите камери, но също е и създанието, което някой ден може би ще намери лек за рака. Човекът, който може да опита да разбере останалите или да ги осъди на момента.

Тази седмица филмът в Епизод повдига въпроса защо понякога сами издигаме стени помежду си и дали се живее по-лесно с приемане или с омраза.

[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2015/11/04/Epizod.mp4[/KGVID]

Вижте също

Урок по летене с „Епизод“ – за свободата отвъд страха

Днешните герои на „Епизод“ ще ни накарат да се качим наистина високо – в пряк …