неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Епизод / Епизод: Малките Българии
Фолклорен фестивал. Снимка: BiT

Епизод: Малките Българии

Някои неща са по-големи от ракията и шопската салата, защото вкусът от тях остава по-дълго.

За няколко минути пуснете в ход въображението си и си представете следната ситуация: Търсенето на по-добър живот ви е завело на другия край на света и така години наред връзката с близките ви минава само през телефонната слушалка или монитора.

Сега си представете, че седите на летището и ви остава още един кратък полет, преди да вдишате първите глътки роден въздух. Подпирате се уморено на куфара, след като 10 часа сте били херметически затворени на 10 хиляди метра височина в самолет.

Около вас има още стотици уморени пътници и от високоговорителите вместо глас с информация за полетите, чувате… Валя Балканска. Тук и най-несантименталният човек ще трепне за малко, защото така човешката душа общува с дома, когато разстояния са трудни за преодоляване.

Не e задължително всички да намираме дома във фолклора. Всеки има своя начин да си напомня, че е e част от някаква обща идея за принадлежност, която споделят още няколко милиона души.

За традициите и ценностите ще стане дума – не за онези, които лакомо се използват за националистически лозунги и високопарни политически внушения. Ще говорим за онази сила, която кара хората да пропътуват хиляди километри, за да се приберат за Коледа или просто да се хванат на хоро.

Такава е историята в Епизод. Неин автор е Асен Панов.

Вижте също

Урок по летене с „Епизод“ – за свободата отвъд страха

Днешните герои на „Епизод“ ще ни накарат да се качим наистина високо – в пряк …