сряда , 12 декември 2018
Начало / Предавания / Епизод / Епизод: Добрият диктатор

Епизод: Добрият диктатор

Времето понякога се влачи като червей, понякога прелита покрай нас и ние дори не разбираме. Само преди 26 години рухна една стена, с която шепа хора бяха решили да си разделят Европа. Хиляди семейства се събудиха от двете страни на един измислен, изкривен и квазимодовски свят. Всичко, създадено изкуствено обаче, независимо дали е от бетон, рано или късно се разпада на съставните си части. Защото не е истинско.

За съжаление, преди да разберем това, имаме способността да объркаме всичко. 26 години по-късно си имаме модерни стени, предимно в главите си. Имаме и стени от влияние, от политически чадъри и от омраза. И ако си мислите, че светът си е научил урока, почакайте: през 2015 година заграждения разделят хората между Индия и Пакистан, Израел и Палестина, Северна и Южна Корея и на още 40 места по света. Тук дори не броим металните огради, които вдигнахме, за да се пазим от бежанците.

Четвърт век след началото на прехода в Епизод ви срещаме с хора, които решиха да не чакат промяната, защото разбраха, че тя много напомня на Годо. А за него знаем, че никога не идва.

Ако отворите речника на думата “преход”, ще видите, че това е преминаване от едно състояние в друго или етап. Което означава, че ако нещо е започнало, все някога трябва да приключи. Никой обаче не може да ни посочи някаква крайната дестинация или време, в което ще считаме прехода за завършен. Милиони хора сами хванаха юздите на своя собствен живот и избраха пътя навън пред болезненото очакване на месията, който ще въдвори ред в клета майка България.

Мерим Тенев е главният разказвач в днешния Епизод.

Вижте също

Урок по летене с „Епизод“ – за свободата отвъд страха

Днешните герои на „Епизод“ ще ни накарат да се качим наистина високо – в пряк …

Един коментар

  1. Всичко казано и разказано във филма е вярно. Няма грам журналистическо напудряне. Срещал съм се с човека, и съм посещавал две от фабриките в Германия. Филмът трябва да се показва по-често, с учебна цел.