петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Епизод / Епизод: Да съградиш чешма
Снимка: BiT

Епизод: Да съградиш чешма

Хората няма да бъдат перфектни, докато не се научат да създават и да рушат. До момента сме усвоили до съвършенство второто, което е наполовина спечелена битка.

Още трески за дялане обаче ни остават. В този Епизод са хора, които показват как егото отива на заден план. Не е лесно, но е възможно да видим, че светът не е толкова неприятно място и неговите обитатели могат да съграждат, а не само да се избиват помежду си и да рушат. В нашата модерност, изградена предимно от кабели, монитори и мрачни новини, понякога е трудно да видим добрите примери, но това не означава, че те не съществуват. Този Епизод е посветен на тях и на хората, които ги създават.

Няма населено място в България, където да няма поне една чешма. Според повелята добрият човек трябва да остави нещо на поколенията след себе си. В Доспат от край време тази традиция е жива. Хората понякога дават последните си спестявания, за да превърнат това в изкуство. Само в община Доспат има 2 хиляди чешми, а майсторите в района са стотици.

За силата на водата, за паметта и за човешкото усърдие да оставим следа чрез делата си и най-вече чрез изкуството. Никакъв вятър не може да отвее този порив. Откриваме примерите в Родопите. Показва ги Кремена Николова.

Вижте също

Урок по летене с „Епизод“ – за свободата отвъд страха

Днешните герои на „Епизод“ ще ни накарат да се качим наистина високо – в пряк …