сряда , 24 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Епидемиологът Петър Марков: Лично хванахме няколко тигрови комара на морето

Епидемиологът Петър Марков: Лично хванахме няколко тигрови комара на морето

Пренасящият вируса Зика азиатски тигров комар от няколко години трайно населява Странджа планина и Бургаска област. В едно от предишните предавания на еМисия България обаче епидемиологът д-р Петър Марков, един от хората, които разработват ваксината срещу вируса, подчерта, че картата на разпространението в Южна Европа далеч не е пълна, а според националните данни тигровият комарът е налице и в още пет области у нас.

В днешното издание той разказа, че е направил лично мини проучване – разбира се, без претенции за научност. Заедно със сина си по време на ваканцията на морето те са успели да заловят поне два комара, които със сигурност са от въпросния вид.

По думите му това означава, че тигровите комари в Бургаска област са достатъчно установени, за да ни хапят.

Специалистът обаче отново подчерта, че наличието на такъв вид комар само по себе си не е директен риск, защото инфекциите (вирусът) ги няма в България.

Д-р Марков е убеден, че епидемиологичните власти у нас са на ниво и биха се справили.

Най-важното ако възникне огнище, по думите му, е да се действа максимално бързо чрез интензивно пръскане, което да унищожи комарите, а лекарите на място да са запознати и да могат да разпознават заболяванията, причинени от тях.

Чуйте целия разговор с д-р Петър Марков:

Вижте също

Осъденият ген. Кирчо Киров: Делото има политически характер, България трябваше да покаже как се бори с корупцията

Бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров получи нова, по-тежка присъда. Софийският военен …