понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Епидемиологът д-р Петър Марков: Има ли опасност от разпространение на Зика в България

Епидемиологът д-р Петър Марков: Има ли опасност от разпространение на Зика в България

Пренасящият вируса Зика азиатски тигров комар от няколко години населява Странджа планина и Бургаска област. В еМисия България епидемиологът д-р Петър Марков, един от хората, които разработват ваксината срещу вируса, коментира карта на разпространението на комара в Южна Европа, която показва това.

Тя е съставена от Европейския център за контрол върху заболяванията, а данните са от юли и показват въпросните области у нас в червено („трайно установен“ статут на комара), докато само през април те са били обозначени в жълто („пристигнал“).

Това означава, че има доказателства, че комарът е презимувал и може да се развъжда локално, обясни специалистът.

Според него обаче картата далеч не е пълна, тъй като данните в сайта на Националния център по инфекциозни и паразитни заболявания сочат, че тигровият комар е налице в още пет области у нас.

По-рано д-р Марков бе публикувал пост в социалната мрежа, в който разказва и за личната си среща с подобен екземпляр „с типичните бели точици по краката“ – в стаята си в Созопол по време на лятната почивка.

Тигровият комар е достигнал до 130 държави, с най-много заразени в Бразилия, а през последните години насекомото постепенно навлизаше и в южните части на Европа, като вече е по цялото Средиземноморие, припомни епидемиологът.

Той обясни, че сами по себе си комарите не са опасни, тъй като не са заразени и няма данни въпросните вируси в момента да циркулират в България, т.е. те няма какво да пренасят. Също така не би било опасно, ако имаше вирус, но нямаше комари, които да го разпространяват.

Наличието на тигровия комар у нас обаче все пак създава известни притеснения, тъй като е първото условие към това, призна д-р Марков.

Епидемиологът напомни обаче, че тигровият комар не е основният приносител на Зика, а зад епидемията в Южна Америка стои основно друг комар от рода аедес – Aedes Egypti.

Тигровият комар пренася още жълта треска, денга, чикунгуня, западно нилска треска и някои други тропически инфекции, които имат сходни симптоми и протичат с различна тежест. За щастие, за повечето не е известно да са причинявали заболявания извън тропиците. Най-сериозният вирус – Денга, трудно би оцелял и би се пренесъл, ако е извън топъл и влажен климат, даде пример специалистът.

Д-р Марков съобщи и добра новина – че създаването на ваксина срещу вируса Зика, което можеше да отнеме няколко години, сега явно ще се случи много по-скоро. Той разказа новина от последната седмица, според която няколко екипа се преминали тестването на ваксина при маймуни и всички животни са показали пълна защита. От другата седмица трябва да започнат клинични изпитания и сред хора доброволци (друго паралелно е почнало в края на юли), а прогнозите са, че в началото или средата на следващата година може да имаме работеща ваксина.

На въпрос сериозна опасност ли е антибиотичната резистентност на бактериите, той успокои, че повечето антибиотици в момента са ефективни.

Чуйте целия разговор с епидемиолога д-р Петър Марков:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …