четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Епидемиолог за новото около Зика: Изследвания допускат предаване на вируса и по полов път

Епидемиолог за новото около Зика: Изследвания допускат предаване на вируса и по полов път

Опасният вирус Зика от няколко месеца се разпространява интензивно в района на Южна Америка, като Колумбия вече е втората най-засегната страна след Бразилия. Напоследък се появиха и медийни публикации, че учените са открили първите преки доказателства за връзката между вируса и увреждането на плода при бременните жени.

За последните новости около Зика в еМисия България разговаряхме с епидемиолога д-р Петър Марков, който живее и работи в Лион, Франция.

Припомняме, че Зика се предава единствено чрез ухапване от азиатски тигров комар, като се смята, че води до тежки изменения на плода и т.нар. микроцефалия – недоразвита глава и мозък.

Д-р Марков потвърди, че през последните седмици няколко авторитетни медицински журнала са публикували важни нови доказателства за споменатата връзка. Според едно от изследванията близо 1/3 от заразените със Зика бременни носят увреден зародиш, което по думите му е много голяма цифра и представлява индиректно доказателство.

То е придружено и от други доказателства, като откриването на Зика в околоплодна течност и нервни тъкани в резултат на дисекция на отхвърлен плод.

Всичко това показва, че трябва да вземаме много по-сериозно връзката между вируса и уврежданията на плода при бременните, смята д-р Марков.

„Друго важно ново развитие е, че престижното сп. „Лансет“ писа преди седмица за изследване, открило

много високи нива на вируса в сперма,

което засилва притесненията, че той може да бъде предаван и по полов път. До момента има много малко доказани подобни случаи, но със сигурност това е важно откритие и то влезе в препоръките на СЗО, според които освен за ухапванията от комари, бременните жени трябва да внимават и за половите си контакти“, разказва още лекарят.

Епидемиологът отново потвърди прогнозата си от предишно интервю за Би Ай Ти, че откриването на ваксина срещу Зика, по което по думите му работят 18 екипа на различни места, е бавен процес, който ще отнеме поне една-две години.

На туристите в Южна Америка той препоръча да използват репеленти срещу комари, а на бременните жени – по възможност да не предприемат такова пътуване. Рискът е основно за хора, които живеят в тропиците, а не за тези в умерения климат, посочи той.

На въпрос има ли несподелена информацията, която знаят само експертите, той отвърна, че това винаги е така в някаква степен, но, че важните неща, свързани с рисковете за здравето, са общоизвестни и „няма тайни“.

Самият д-р Марков работи по изследването и на друг вирус,

много подобен на Зика – т.нар. вирус Денга, който по думите му е много по-разпространен, по-опасен и причиняващ далеч по-тежки синдроми.

Денга също се предава от комари, като учените търсят начин да разберат как той си взаимодейства с насекомите, за да повлияят върху самите тях. Ако се заразят с определен вид бактерия комарите, например, става много по-трудно да се заразят и със Зика, обяснява епидемиологът.

Чуйте целия разговор с Петър Марков във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …