петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Епидемиолог: Морбили не е безобидно, ако не сте ваксиниран, ще се разболеете

Епидемиолог: Морбили не е безобидно, ако не сте ваксиниран, ще се разболеете

Морбили е изключително заразно заболяване. То се разпространява по въздушно-капков път и е толкова заразно, че ако болен или заразен е бил в една стая и вие отидете там час по-късно, вероятно е да се заразите. Това налага много голям процент от хората да бъдат ваксинирани, за да може заболяването да не се разпространява.

Това категорично заяви д-р Петър Марков, който е епидемиолог в университетите в Лион и Оксфорд.

„Морбили не е безобидно заболяване. В част от случаите протича тежко особено при малки деца. Смъртността е 2 деца на 1000, което е голяма смъртност за заразно заболяване. Това е причината властите в областта на о0бщественото здраве да се стремят към високо покритие на ваксинация на населението“, обясни още той.

При тази висока заразност, ако не сте ваксиниран, ви е почти гарантирано, че рано или късно ще се разболеете от морбили, подчерта епидемиологът.

„Мога да разбера майките, които отказват да ваксинират децата си, защото искат най-доброто за децата си. Но вредите от морбили са много по-съществени, отколкото потенциалните рискове от ваксинацията. Един родител трябва да се тревожи за здравето на детето си, но още повече трябва да се информира и да мисли преди да взима решения. Рискът след инфекция от морбили е 5 на 1000, а рискът от ваксинация е 1 на 1 000000. Не е нужно да си учил математика, за да разбереш, че рискът при морбили е много по-голям“, изтъкна още д-р Марков.

Целия разговор с епидемиологът можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …