понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Енергийният експерт Васко Начев за бъдещето на газовия хъб „Балкан“

Енергийният експерт Васко Начев за бъдещето на газовия хъб „Балкан“

Този понеделник премиерът Борисов обяви грандиозния си проект за газов хъб във Варна. Вицепремиерът Томислав Дончев продължи оптимизма на правителството като съобщи в парламента, че проектът засега среща подкрепата на Европейската комисия, но не и на Москва. Още повече, че в понеделник изпълнителният директор на „Газпром“ – Алексей Милер, каза, че Русия няма засега да сътрудничи с България в тази област. Има ли бъдеще газовият хъб Балкан, коментира енергийният експерт Васко Начев.

„Много неща бяха казани за този прословут проект. Няколко са посланията, които според мен трябва да бъдат уловени в многото говорене. Едното е, че ЕК не дава разрешителни за какъвто и да е проект. Ако всичко е съгласно третия енергиен пакет, няма никакъв проблем. Друг е въпросът чисто икономически доколко е изгоден и целесъобразен този хъб. По плана „Юнкер“ не се раздават пари, а става дума за кредити, които трябва да бъдат върнати“, обясни Васко Начев.

Той каза, че е меко казано несериозно да се обявява колко би струвал проектът, при положение, че няма краен вариант и яснота. „Голяма доза наивност трябва да прояви човек, за да го приеме като реалност. Финансирането е с 50% от страна на България – 750 млн. евро. Това са огромни суми, а „Булгартрансгаз“ ги няма и не знам как България ще участва с петдесетте си процента“, посочи Начев.

Енергийният експерт обясни, че има няколко послания, които личат в изказванията на премиера Бойко Борисов. Едното е, че той за първи път не говори за местен добив. Обяснението на този факт той намира в това, че сондирането в блок „Хан Аспарух“ завърши. Експертът обаче не пожела да разкрие какви са резултатите от сондажа.

„Другото е – той започна изказването си, че те стъпват на анализа на лабораторията за изследване на риска на г-н Костов. Това е ясно послание, че се търси споделяне на отговорност. Групата, която работи в тази лаборатория, не са направили анализа на риска за полза роду, а много добре финансово мотивирано. Не очаквайте да чуете от тук нататък нищо отрицателно“, категоричен е Начев. Той подчерта, че в момента „Газпром“ е в незавидно финансово състояние. Това е основната приична да не се случат двата проекта – газопроводите Турски и Южен поток – защото няма средства.

„Нашият регион е сравнително неактивен по отношение на използването на газ и на практика ние нямаме реален пазар на газ, което е задължително условие в тази посока. Ние и сега сме газоразпределителен център, а що се касае да станем виртуален, без наличието на газов пазар – това няма как да стане“, скептичен е експертът.
Чуйте целия разговор с Васко Начев за газовия хъб „Балкан“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …