сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Енергийният експерт Георги Касчиев за урановия скандал

Енергийният експерт Георги Касчиев за урановия скандал

Ядреният експерт Георги Касчиев гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментира заплашва ли ни нов „Чернобил“ около ситуацията с урана.

„Всяко сравнение с последиците от чернобилската катастрофа са напълно неудачни и несполучливи“, каза Касчиев и посочи, че анализите за уран във водата са от ноември миналата година. По думите му, тези проби се правят на интервал от няколко години и за това се появяват спекулативни твърдения.

„Хората живеем в среда, в която около нас, под нас и в нас има радиоактивни елементи, които се разпадат. И преди ядрената епоха на земята има над 60 радиоактивни елементи, които са естествени. Но всяко облъчване, колкото и малко да е, е вредно“, посочи Касчиев.

Той обясни, че уранът е най-тежкият химически елемент, който все още се намира в големи количества на земята. „За урана обикновено се казва, че е радиоактивен и опасен. Преди всичко трябва да се знае, че той е токсичен, отровен елемент, когато надвишава някакви норми“, посочи енергийният експерт.

Преди време нормите са били 60 микрограма, а сега са намалени, но не изкуствено на 30 микрограма. Касчиев коментира и ситуацията в Трън като посочи, че хората там имат основание да се страхуват, тъй като уранът се съдържа във всички находища на злато.

Уранът е опасен най-вече за бъбреците и пикочните пътища, посочи експертът.

Чуйте целия разговор с Георги Касчиев в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …