четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Истината за ценовия скок на газа и топлинната енергия според експерта Ангелаки Гоцев и Велизар Енчев

Истината за ценовия скок на газа и топлинната енергия според експерта Ангелаки Гоцев и Велизар Енчев

Крие ли се истината за цената на природния газ, тока и парното и защо въпреки протестната обсада на КЕВР вчера, комисията окончателно прие нови по-високи цени на парното, топлата вода и тока, които влизат в сила от 7 април.

Това коментират в „Честно казано“ Велизар Енчев, лидер на партия „Българска пролет“, и енергийният експерт Ангелаки Гоцев, които са сред инициаторите на протеста.

Не успяхме по народопсихологически и по политически причини, смята Енчев, който нарече гражданите на София „робско племе, което обаче е с най-висок стандарт“ в страната.

Това не оправдава бездушието им към останалите им сънародници, те трябваше да протестират не само за себе си, но заради всички българи, поставени под гилотината на този терор, заради гражданите на Плевен, чиято цена на парното се вдига с 38%, добави той.

Енчев обърна внимание и на неприсъствието на политическите сили на протеста – защото, отбеляза той, в състава на КЕВР има представители на всички тях, дори на патриотите. Нито една политическа сила в момента не може да направи протест без автобуси, вече сме във фазата на автобусната демокрация, коментира още той.

Според Енчев за 27 години България е подарила на криминални чужди инвеститори своите дружества.

Честни българи ни предоставиха договора и анексите с двата ТЕЦ-а и поредица материали по темата ще излезе следващата седмица в сайта „Гласове“, обеща той.

Според Енчев има данни, че самият договор е неправомерна държавна помощ, обслужваща интересите на инвеститорите – както по думите му устно е обявила ЕК, въпреки че у нас се мълчи за това.

Събеседникът му каза, че в тях има фрапиращи текстове, като даде примери за някои особености.

Ангелаки Гоцев е категоричен, че цената на природния газ се вдига неправомерно, като увеличението не е 29%, а заради добавените нови такси, е доста повече.

Експертът даде и подробни обяснения за утежняването, като обясни, че

една от новите допълнителни такси – на цена около 19 лв.,

се налага, ако потребителят не заяви предварително пред доставчика, като „Булгартрансгаз“, план на количества газ, които ще изкупи. Реално тя е била въведена вчера.

Защо след като цената на газа падна през 2014 г. с над 60%, цената на топлинната енергия не падна на свой ред, попита Гоцев, като добави, че съгласно изчисленията на експертите спада би трябвало да е около 50 на сто.

Той каза, че когато задал този въпрос на Иван Иванов, председателят на КЕВР му обяснил, че те се събират като резерв срещу шоково покачване на енергията, в случай на увеличаване на цената на газа.

Къде са тези пари, попита отново Гоцев, според когото отговорът е дал онзи ден служебният министър на енергетиката и бивш шеф на „Булгаргаз“ – че дружеството е реализирало 56 млн. лв. печалби за миналата година.

Чуйте целия разговор с тях, в които те разкриват още любопитни факти за договорите с ТЕЦ-овете:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …