вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Енергиен експерт: Възраждането на АЕЦ „Белене“ – дежурната тема, която показва неуважение към данъкоплатеца

Енергиен експерт: Възраждането на АЕЦ „Белене“ – дежурната тема, която показва неуважение към данъкоплатеца

Едни и същи хора поднасят една и съща информация периодически. Усещането за посланието е, че това е най-малкото некоректно отношение към българския данъкоплатец.

Така енергийният експерт Васко Начев коментира поисканото от опозицията, в лицето на БСП, възобновяване на работата по изграждане на АЕЦ „Белене”.

Според него интересът на ангажираните с темата депутати е да бъде стартирана разходната част на проекта, а не дали той ще бъде финализиран и какъв ще бъде икономическият ефект от него.

Когато си изхарчил милиарди, не можеш да кажеш – може ли още да изхарчим още един, те говорят от името на България, но вероятно визират себе си, подчерта той.

Какви са позициите на депутатите от различните парламентарни групи – вижте в репортажа на Николай Драганов по време на разговора във видеото долу.

Според Васко Начев е учудващо защо отново се заговаря за реабилитация на АЕЦ „Белене“, след като на референдума за него мнозинството от гласувалите казаха, че не го желаят.

Причината е, че цифрата, която трябва да бъде похарчена, е свръх възможностите на държавата и не се знае какъв ще е икономическият ефект след построяването, напомни експертът, според когото не е нужно човек да е специалист, за да съзре ненужността на този проект.

По думите му идеите АЕЦ „Белене“ да бъде приватизиран и поет от частна компания също са несъстоятелни и кризисен пиар, тъй като няма застраховател, който би поел застраховката на подобен хиперпроект.

Експертът посочи също, че се акцентира само върху разходите от 350 хил. лв. дневно по покриване на лихвите по кредита, но „не сме чули някой да каже „Дайте да платим, за да отпаднат тези разходи, а после да търсим вариант“.

Във връзка с новия маршрут от Иран до Европа, който да минава през България, Начев посочи, че обясни дума за компресиран, а не за втечнен природен газ, което е против съвременните тенденции на газовия пазар. Той припомни и че идеята е поне на 7-8 години и този проект на практика е морално остарял.

Иран има огромни запази от нефт и газ, но са му нужни около 100 млрд., за да стартира и възроди тази индустрия, а през последните 15 години нещата там се ръководят изключително лошо и не са направени почти никакви инвестиции, предупреди още експертът.

Чуйте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. агент Гоце

    „Неуважение към данъкоплатеца“ е твърде меко и дипломатично казано. Това е колосална корупция и кражба от парите на българите за МИЛИАРДИ, МИЛИАРДИ и още МИЛИАРДИ лева.