събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Енергиен експерт: Русия иска да заобиколи Украйна, а ЕК – да накара „Газпром“ да играе по правилата

Енергиен експерт: Русия иска да заобиколи Украйна, а ЕК – да накара „Газпром“ да играе по правилата

В началото на септември Варна става център на международна енергийна среща. „Аз очаквам, че там ще се съберат големи енергийни компании, които ще разберат какво предлага българската страна. Ще се види дали тези компании имат интерес да инвестират. Изграждането на газов хъб зависи най-вече от това дали ще има газ, който трябва да бъде разпределен към Европа“. Това смята енергийният експерт Пламен Димитров.

Той обясни, че газовият хъб предлага преразпределяне на газ. Енергийната независимост зависи от това дали България разполага със собствени енергийни ресурси. Страната ни не може да бъде енергийно независима, защото не разполага с газ, но според експерта в това няма нищо страшно. „Важното е да има сигурни доставки на достъпна цена. Това също е вид енергийна независимост. Този газов хъб гледа по-надалеч – иска България да разпределя газ към трети страни. Това според мен няма да се случи, защото няма нововъзникнало търсене на газ и няма нов доставчик, който да има нужда от пренос на газ“, анализира експертът.

Според Пламен Димитров, единствената заинтересована страна е Русия, а причините не са икономически, а геополитически, тъй като Русия иска да заобиколи Украйна. „Турски поток“ може да си постави по-скромна цел – да бъде построена само една от планираните 4 линии. Тя ще осигурява 16 милиарда кубически метра газ. Газът с Азербайджан е договорен вече и ще доставя 1 млрд. куб. Метра газ. За да стигне той до България трябва да има тръбопровод, а до момента няма. Количеството е повече от една трета от българското потребление“, обясни Димитров.

Той каза, че потреблението на газ на Балканите е малко. България, Гърция и Македония потребяват под 6 млрд. кубични метра и дори една линия от „Турски поток“ би могла да бъде предостатъчна. „България би могла да преразпределя по-малки количества газ, ако има интерконекторни връзки, например с Гърция или Румъния. Ако става въпрос за разпределяне на големи количества, трябва да гледаме към централна Европа и Италия, например. Но за България един сравнително малък източник като Азербейджан е напълно достатъчен за диверсификацията“, убеден е енергийният експерт.

Той не прогнозира успех за предстоящата среща във Варна, тъй като чуждестранните инвеститори се интересуват от пари, а не от геополитика. „Правилата на европейското енергийно законодателство препънаха „Южен поток“ и той не се случи. Очевидно е, че не може във всяка държава да има газов хъб. Турция е в по-изгодна позиция, но турският пазар не е напълно либерализиран. Иска се пълна либерализация на пазара, върховенство на правото, спазване на законите. Турция не я виждам като газов хъб. Няма да се случи и това, което Русия поиска – газов хъб на границата между Турция и Гърция“, прогнозира Пламен Димитров.

Той смята, че ЕК не желае да има нови маршрути за руски газ, който да заобикаля Украйна. Целта на комисията не е да спре руския газ за Европа, а да накара „Газпром“ да играе по правилата и по този начин да го лиши от възможността да има монополни позиции на някои пазари като например на българския. „Не съм оптимист. Смятам, че с тази идея за газовия хъб се върви в неправилна посока. По-важно е да се изгради интерконекторът с Гърция“, каза Димитров.

Вижте целия разговор с енергийния експерт Пламен Димитров в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …