вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Енергиен експерт: Нужна е политическа воля за решаване казуса с горивата
KARTEL картинка

Енергиен експерт: Нужна е политическа воля за решаване казуса с горивата

В понеделник, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за пореден път предяви твърдения за картел между 6 компании на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво. Този картел продължава да мотивира сериозни съмнения за договорки между петролните компании за цените на горивата.

Възможността за картел се разследва от февруари и това е поредно разследване на същите петролни компании.

Ще стигне ли този път КЗК докрая в решаването на казуса – коментира енергийният експерт Васко Начев.

Това е трети опит на комисията да разплете казуса с горивата у нас. За съжаление, при последните два опита нямаше нищо сериозно като постижение. Последния път просто забраниха на „Лукойл“, единствения производител на горива у нас, да обявява публично цените на едро. Мярката не доведе до промяна на поведението на пазара“, каза Васко Начев.

Той подчерта, че още през февруари от комисията са заявили, че са готови да отидат до край.

Тук възниква въпросът – къде е краят. Този път ще има санкции спрямо 6-те компании. Въпросът е дали комисията ще се задоволи само с едно такова наказание или ще отиде до същината на проблема, а именно какво се случва с пазара на горива у нас. Уви, комисията няма капацитет да направи всичко това. Без помощта на Агенция „Митници“ и НАП, КЗК няма да може да се справи. Т.е. държавата трябва да се намеси, за да се стигне докрай, а за това трябва политическа воля“, подчерта експертът.

„Ако комисията се задоволи само с наказание на тези 6 компании, ще остави горчив вкус в обществото, защото по този начин няма да има възмездие“, категоричен е той.

Начев коментира и междуправителствено споразумение между Русия и Турция за изпълнение на проекта за газопровод под дъното на Черно море – „Турски поток“

Това е поредният „кьорфишек“. Несериозно е да се смята, че ще бъде реализиран този проект, подчерта енергийният експерт.

Вижте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …