понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Енергиен експерт: Борисов и ЕК разбират различно смисъла на „газов хъб“

Енергиен експерт: Борисов и ЕК разбират различно смисъла на „газов хъб“

Трите енергийни проекта – АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и идеята на премиера Бойко Борисов за изграждане на газов хъб в България – ще са в центъра на разговорите между българския външен министър Даниел Митов и руския му колега Сергей Лавров в Сочи, посочи енергийният експерт д-р Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Експертът припомни, обаче, че разговори или договорки за „Южен поток“ между България и Русия не биха могли да доведат до нищо, тъй като проектът не се случи заради възраженията и съпротивата на ЕК.

Той е категоричен, че този проект е приключил през 2014 г., но премиерът Бойко Борисов „се е хванал за него“, тъй като без големи количества руски газ, които да дойдат през Черно море до България, се обезсмисля идеята за газовия хъб, понеже страната ни няма да има какво да разпределя.

Според Димитров дори липсата на газ и инфраструктура са по-малки от третия и най-важен за него фактор – че у нас липсва свободен, либерализиран пазар на газопреносни мощности.

От това, което разбираме като проблем между България и ЕК – че „Булгартрансгаз“ не допуска конкуренция, става ясно, че нямаме такъв свободен пазар и е много странно как може да очакваме тогава тук да идват чужди компании и търговци на газ, коментира Димитров.

„Газовият хъб означава, че купувачи и продавачи трябва да сключват сделки на българска територия, т.е. ако има проблеми с тези сделки, те трябва да се обръщат към българските съдилища, а както знаем, и върховенството на закона не е от най-силните страни на България.“

Според експерта премиерът или не е съвсем наясно с тази проблематика, или е, но има илюзии, че ЕК може да разреши на „Газпром“ да построи само подводната част на „Южен поток“ и да докара големи количества газ в България, както и че със сигурност ще се докажат големите находища на газ у нас.

Борисов и ЕК разбират различно смисъла на „газов хъб“, посочи още Димитров. Според ЕК това означава наличието на свободен пазар, от който всички търговци да могат да се възползват, а не да се разреши на „Газпром“ да докара газ у нас, заобикаляйки Украйна.

„Това няма да се случи поне в обозримо бъдеще – докато съществува украинският проблем, ЕК няма да разреши руските газови потоци да заобиколят Украйна. Докато е ясно, че има опасност Русия да запази монопола в Югоизточна и Централна Европа, ЕК ще е недружелюбна към всички грандиозни проекти през Черно море“, убеден е експертът.

По думите му притискайки България да разбие монопола, ЕК на практика работи за идеята да се създадат условия за газов хъб, но в интерес на „Газпром“ е да не допусне конкуренция.

Относно АЕЦ „Белене“ и призивите на премиера Борисов ЕК да се намеси и помогне в казуса, Димитров напомни, че Комисията изобщо не е страна и няма никакво участие и роля в него, тъй като става дума за двустранен договор между България и Русия.

Чуйте целия разговор с експерта във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …