понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Енергиен експерт: България успя да изгуби успешно 11 години в лутане на тема ядрена енергетика

Енергиен експерт: България успя да изгуби успешно 11 години в лутане на тема ядрена енергетика

През 2011 г. бе приета последната и действаща и в момента енергийна стратегия на България, в която много ясно и изрично е записано, че България трябва да се стреми към изграждане на 2000 мегавата нови ядрени мощности – без да е уточнено къде. Този документ е приет от парламента и съществува – така че това е действащата рамка от гледна точка на стратегическото развитие на българската енергетика.

Това припомни в еМисия България енергийният експерт Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт.

По думите му много неща са се променили, а „България успя да изгуби успешно 11 години в лутане на тема ядрена енергетика, без да знаем накъде отиваме и резултатите са видни“.

Експертът припомни, че от възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ насам цената му не е спряла да расте. Осъдени сме на сума между 550 и 650 млн. евро, в зависимост от това как се пресмята, собственици сме на почти два реактора, за които трябва да се намери решение, плащаме дори за тяхното физическо съхранение в рамките на десетки милиони годишно, така че сумата непрестанно набъбва, изреди той.

Според него търсенето на различни варианти от страна на правителството, вкл. опитите реакторите, произведени за АЕЦ „Белене“ от „Атомстройекспорт“, да бъдат продадени на Иран, е много разумна, а намерението на премиера е да търси позицията на парламента, тъй като е много важно да има национален политически консенсус по казуса.

Продажбата на тези реактори обаче не е лесен процес, предупреди експертът, според когото основна роля в този процес ще играе Русия, тъй като макар арбитражът да е между компании, решаваща дума ще имат държавите.

Ролята на Русия е повече от водеща, а страната е в по-изгодна позиция поради няколко причини, посочи Нейков. Той напомни, че ядрената технология е нещо много специфично и индивидуално и напасването на реакторите към ново място не е лесно. Освен това, руският производител носи гаранциите, макар българската компания да е собственик, така че той ще има важна роля при даване на съгласие за ползването на реактора на друго място, вкл. заради гаранционното обслужване. Не на последно място, по официална информация и на външното ни министерство, по време на срещата между министър Даниел Митов и иранските официални лица самите те са поискали българската страна да се разбере първо с Русия.

Според експерта е много добре, че ирански експерти ще дойдат у нас съвсем скоро, за да се уточнят опции, по които да се работи. Стъпката към Иран може да даде някакъв вариант, но това няма да стане от днес за утре, заключи Славчо Нейков.

Относно възможността за газово трасе, което да свързва Иран, Армения, Грузия, България, специалистът отбеляза, че конкуренцията на трасета като цяло се засилва, а потреблението на газ у нас е паднало драстично, така че такъв маршрут би могъл да има геостратегическо значение не толкова за България, колкото за Европа.

На въпрос как се развива енергийният сектор у нас, той отвърна, че върви в правилна посока, тъй като все повече навлиза либерализацията и конкуренцията. Имаме обаче голям проблем, който е и общоевропейски, а именно енергийната бедност, която притиска политиците да не отчитат факта, че този сектор е пазарен, а не социален, отбеляза Славчо Нейков. Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …