вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Енергиен експерт: Азербайджан е шанс България да разнообрази доставките си на газ

Енергиен експерт: Азербайджан е шанс България да разнообрази доставките си на газ

Министърът на външните работи Даниел Митов беше на официално посещение в Азербайджан. В рамките на визитата той се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев, с министъра на външните работи Елмар Мамадяров и с представители на азербайджанския парламент – Мили Меджлиса.

Във фокуса на разговорите бяха теми, свързани с развитието на двустранните отношения, включително възможностите за разширяване на търговско-икономическите връзки, перспективите за сътрудничество в сферата на енергетиката и транспорта, културно-образователният обмен. Бяха обсъдени отношенията между Европейския съюз и Азербайджан, както и актуални международни въпроси.

Какви бяха основните акценти на срещата, както и какво са отношенията на България с Баку – коментира енергийният експерт Пламен Димитров, изследовател в Центъра за стратегически изследвания към президента на Азербайджан в Баку.

„Енергетиката е била основният акцент, защото Азербайджан практически е единственият шанс на България да разообразява доставките си на газ през следващите години. Т.е. възможността да се измъкне от 100-процентовата зависимост от доставки от „Газпром“ минава през тази каспийска държава“, подчерта Димитров.

По думите му тук става въпрос не само за двустранни отношения между България и Азербайджан, а за мащабен проект, а именно проека за Южния газов коридор на ЕС, който да доведе каспийския газ през Грузия и Турция до Европа – Гърция и Италия, като от Гърция бъде постоен интерконектор към България.

Димитров припомни, че Азербайджан е избрал прозападен път на развитие, ориентирайки износа си през Турция, макар че и до днес действа внимателно, за да не разсърди Русия.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …