понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Енергиен екперт: Изборът на независим доставчик на ток все още не е изгоден за домакинствата

Енергиен екперт: Изборът на независим доставчик на ток все още не е изгоден за домакинствата

Избирането на независим енергиен доставчик към момента е рентабилно единствено за стопанските потребители, тъй като в общия случай те намаляват разходите си, ако избягат от регулирания пазар.

Това заяви енергийният експерт Атанас Георгиев в коментар за промените и предизвикателствата пред либерализирания енергиен пазар, след като започна работа Българската независима енергийна борса.

Междувременно за домакинствата, с техните регулирани цени, които са кръстосано субсидирани от цените, плащани от малките бизнес потребители, този избор все още не е изгоден, добави експертът. По думите му не се наблюдава смяна при домакинствата, освен в единични случаи, въпреки че те имат правото и техническата възможност да го направят.

„Няма реални предложения и ако поискате енергийните търговци да ви оферират като домакинство, най-вероятно ще получите именно такъв отговор – че все още за вас не е изгодно и те не предлагат конкретно цени за домакинства. Можем обаче да предположим, че с 15-20% ще е по-скъпа цената за тях на свободния пазар при настоящите условия“.

От началото на април всички стопански потребители и домакинства могат да сменят доставчика си на електроенергия, дори ако електромерите им са обикновени и без почасово измерване, припомни експертът. Той потвърди, че с приетите от КЕВР правила смяната става бързо и лесно.

„Не бива да забравяме, че цената за домакинствата на регулирания пазар е по-ниска, отколкото е себестойността именно поради желанието на регулатора да не изравнява толкова бързо цените между домакинства и бизнес.

Спорът, който сега се води между търговците на енергия и регулатора, е дали с новите предложения за регулирани цени от 1 юли няма всъщност да се откажат малките бизнес потребители да излязат на свободния пазар, тъй като на регулирания техните цени се намаляват, което означава, че ползата им ще е по-малка.

Тук има още една гледна точка – на „историческите“ доставчици като ЧЕЗ, ЕВН, „Енергопро“. За да могат да продават на ниска цена на домакинствата, КЕВР е решила тази загуба да се покрива от продажбите за малките бизнес потребители. Това е възможно само ако те стоят на регулирания пазар и субсидират домакинствата. Затова КЕВР според мен избра от 1 юли да потърси резерви в системата и да намали регулираната цена за стопанските потребители.“

„Това, което остава като проблем, са тези кръстосани субсидирания по веригата – т.е. някои потребители плащат по-малко, а други – повече, отколкото трябва, както и вечният сблъсък между двата пазара по отношение на големите централи.

Големите централи имат квоти, – или задължения да продават определени количества на регулирания сегмент на пазара, като това става под себестойност, и затова трябва да избиват тази разлика от либерализирания пазар, където пък заради спада на цените в региона става все по-трудно това кръстосано субсидиране.

На държавните централи ще им е все по-трудно да се опитват да балансират по-ниските цени за регулирания пазар с цените си на свободния“, прогнозира Георгиев.

Какви са другите промени и тенденции, както и какъв е коментара му за новината, че по решение на арбитражния съд НЕК трябва да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене” – чуйте в целия разговор с енергийния експерт Атанас Георгиев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …