неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Енчо Господинов: Тръмп трябва да действа бързо след толкова много обещания

Енчо Господинов: Тръмп трябва да действа бързо след толкова много обещания

Пореден милиардер влиза в екипа на американския президент Доналд Тръмп – Уилбър Рос. Журналистът и бивш зам.-генерален секретар на Червения кръст Енчо Господинов гостува в студиото на еМисия България и коментира какво предстои пред американския държавен глава и как той може да се справи.

„Хаосът в света никога не е бил толкова голям, колкото сега, когато Тръмп положи началото на своята шеметна кариера като политик. Само след няколко часа той влиза в Конгреса и трябва в своята първа реч да обясни каква е неговата визия, какво мисли да направи с Америка, как да направи САЩ велика, да създаде повече работни места, да се справи с имигрантите и тероризма“, обясни Господинов.

„Това е висока летва, която ще трябва да преодолее, ако иска да бъде запомнен със силен старт. Всички големи медии са на нож с него. Голяма част от конгреса – всички демократи и част от неговата републиканска партия. Той е като капитан на кораб в много бурно море. Тази вечер ще бъде неговият опит да успокои кораба и да го насочи“, коментира Енчо Господинов.

„Освен България, Америка е другата страна на неограничените възможности. Той може да постигне всичко, но няма да е нито лесно, нито бързо. Той даде много обещания във всички сфери. Политическият опит е по-различен, отколкото бизнесопитът и ще му трябва време да напипа онези лостове, с които да успокои кораба Америка, така и световния океан“, коментира Господинов.

„Неговата дилема е как с по-малко да направи повече. В това отношение, няма да му е никак лесно. Тази вечер вероятно ще чуем, че иска да промени драстично данъчната система, ще иска да инвестира огромни суми – 1 трилион долара, в инфраструктурни проекти. Неговата задача е да балансира домашните надежди и обещания и международните очаквания“, анализира експертът.

Според него до момента не се оправдават очакванията за нови отношения с Русия, неясни са отношенията с Китай и не се знае как ще се развият.

„Тръмп е опитен боец, с огромна енергия. Той е човек с много силна амбиция и енергия и не бива да го подценяваме“, посочи Господинов. По думите му, очакванията към него са много високи и се очаква той да действа много бързо, още повече, че в края на мандата на Барак Обама е имало разочарование. „Хората стават нетърпеливи, особено когато си обещавал много“, заяви експертът.

„Дипломацията се промени драстично от времената на Кисинджър и Граф Игнатиев. Посланиците нямат време да чакат телеграми и шифрограми. Работата на дипломатите се промени глобално“, коментира Господинов и анализира ролята на социалните мрежи и медиите в начина на работа на дипломатите.

Според него, България е с провинциални нрави, а демокрацията ни е твърде млада.

Чуйте целия анализ на Енчо Господинов за политиката на Доналд Тръмп в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …