четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Енчо Господинов коментира: Изправена ли е Европа пред хуманитарна криза

Енчо Господинов коментира: Изправена ли е Европа пред хуманитарна криза

Новият механизъм за справяне с бежанската криза ще помогне поне в първоначалния етап на кризата, която се развива пред очите ни от доста време. Помощта от ЕС е навременна и ще има положителен ефект върху най-засегнатите държави.

Това коментира Енчо Господинов, бивш зам.-генерален секретар на Червения кръст, в предаването еМисия България.

По думите му обаче все още не знаем как ще се развие кризата и колко бежанци и икономически мигранти ще се опитат да влязат в Европа.

„Не знаем дали с мирни средства ще се разреши кризата и дали няма да се стигне до насилие, каквито прецеденти имаме в недалечното минало. Така че тези 700 млн. евро, които ЕК планира за следващите 3 години, несъмнено ще бъдат добър буфер“, допълни Господинов.

Според него ролята на неправителствения сектор при подобни хуманитарни кризи е да бъде буфер в най-непредсказуемите първи дни и месеци, докато правителствата намерят трайно решение.

Той е категоричен, че това е и най-голямата хуманитарна армия, в която се работи напълно доброволно и безплатно.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …