четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Емил Георгиев за дистанционното гласуване и примера на Австрия

Емил Георгиев за дистанционното гласуване и примера на Австрия

Белег за една развита и функционираща демокрация е възможността за активно участие на гражданите в обществено-политическия живот. Именно за това сред каузите на Би Ай Ти е защитата на правото на всеки, независимо къде се намира по света, да упражнява конституционното си право на глас.

За разликте между Австрия и България и възможно ли е дистанционното гласуване да се реализира и у нас разговаряхме с юриста Емил Георгиев, председател на УС на Движението за европейско обединение и солидарност (ДЕОС).

Геогирев, който е завършил в Австрия, подчерта, че решението на Конституционния съд в Австрия да отмени втория тур на президентските избори е изключително важно. По думите му това е ясен сигнал на правовата държава, която не приема и капка съмнение да опорочи изборния процес.

„Конституционният съд си дава сметка, че най-важният капитал на демокрацията е желанието за ужастие на избори. А съмненията са в състояние да го опорочат“, отбеляза той.

Георгиев коментира, че касираните избори в Австрия могат да послужат като аргумент на противниците на дистанционното гласуване.

„Съществуват съмнения, че при крехка демокрация, фасадна като българската, с една нефункционираща правова система, няма проблем да се реализират ужасяващи сценарии, но те се реализират и при гласуването с бюлетини“, обясни Георгиев.

По думите му обаче според логиката, по която се отменят изборите в Австрия, трябва всички избори у нас да се отменят.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Две неща
    1. Грешките в изписването в статията горе 🙂
    2. Супер сте!

  2. Александър

    BIT е полужително настроена към всичко което се случва свързано с България. Ние българите се пръснахме по целия сват и краино необходимо беше една медия да се опита да обедини българите. Като не можем да живеем на една територия, поне да се обединим на една информациона територия. Ние българите може един ден да положим усилия и да си градим държава каквато тя трябва да бъде. Всичко това зависи от всеки един от нас. Вие от BIT вече го правите. БЛАГОДАРЯ ВИ