понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Емил Джасим: Само МОН се интересува от високите оценки на матурите

Емил Джасим: Само МОН се интересува от високите оценки на матурите

Никой освен Министерството на образованието не се интересува от високите резултати на матурите. Защото след като завърши средно образование един ученик, тази диплома за какво му е? Да сме откровени – тя е просто поредният вход за университета. Оказва се, че детската градина е вход за училището, училището за университета и всъщност цялата система се превръща в подготовка за следващото ниво, а животът тече.

Това коментира учителят Емил Джасим, който е и програмен директор на Центъра за образователни инициативи, по повод темата за зрелостните изпити.

„За мен – като учител и гражданин, е много по-важно да знаем, че тази матура проверява начина, по който ние, учителите, сме си свършили работата и че сме задали възможността на децата на България да са функционално грамотни да разбират текст“, категоричен е младият учител.

Той подчерта, че по-важен от учебника остава учителят, тъй като, както сам припомни, всеки помни любимите си учители, а не учебници.

„Много е важно да възстановим триъгълника – ученик, учител, родител“, заяви Джасим.

Той каза, че не е проблем Министерството да бъде безкомпромисно в мерките за сигурност, но това не трябва да измества фокуса от уменията, които се проверяват с изпитите. По думите му обаче повечето телевизии се изкушават от по-висок рейтинг и затова акцентират на мерките за сигурност, преписването на матури, а оставят на заден план уменията и знанията.

Джасим коментира, че почти цялата администрация в МОН е назначена преди повече от 20 години, при което отдавна случителите там са скъсали връзка с реалността

„Дирекция Информационно-комуникационни технологии е крайно немарлива в работата си. Това, което видяхме при втората матура, не е хакване, както Министерството се опитва да ни убеди. Те просто оставиха врата си отключена“, каза още той.

Младият учител обясни още, че счита 24 май за националния празник на Република България.

„Това е празник, който всички празнуват спонтанно. Той е изключително позитивен. От друга страна, е празник, който ни поставя на картата по съвсем различен геополитически начин. Пределно ясно трябва да бъде, че кирилицата е дело на средновековната българска държава, въпреки опитите за подмяна. Славянските страни, особено Русия, би трябвало да са ни благодарни, затова че сме им дали култура и писменост“, категоричен е учителят.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …