понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Емил Джасим: Идеологията на „Даеш“ е сравнима с всяка тоталитарна

Емил Джасим: Идеологията на „Даеш“ е сравнима с всяка тоталитарна

В Средновековието насилието има съвсем различен статус. И една от причините, поради които сме свидетели на насилие от изповядващи крайни форми на исляма днес, е това, че те не могат да направят разликата между времената.

Това коментира младият историк Емил Джасим в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти. В последните дни той предизвика полемика в социалните мрежи с две свои статии, публикуван в „Егоист“ – „Проблемът е в исляма“ и „Игрите на ума – пригответе се да умрете“.

„В Корана призивите за мир надвишават над 60 пъти тези, които са за война, н ние не можем да говорим за един ислям – има над 70 течения. В исляма няма структура, каквато има в западното християнство, в лицето на папата, нито каквато има в източното християнство – в лицето на Патриарха, а всеки има правото да тълкува и да изпраща послания. Част от проблема е именно това“, каза още Джасим.

По думите му, изповядващите салафизма, например, се опитват да върнат вярващите към историческата реалност на VII век.

„Тези хора не припознават огромните постиженията на арабо-мюсюлманската цивилизация по отношение на науката, например“, допълни той.

„Хората в „Ислямска държава“ (ИД, „Даеш“ – бел.ред.), както показват и последни доклади, са силно привлечени от насилието. Те нерядко са регистрирани престъпници, които в затвора биват обърнати в исляма и виждат нова възможност да се реализират“, каза още Джасим.

„Проблемът е в исляма или в начина, по който той не може да се справи с ретроградните течения. Всъщност ислямската Реформация се проваля. В Европа Реформацията успява, макар че се проливат реки от кръв, но след Мартин Лутер виждаме, че нещата се променят, докато в исляма Контрареформацията надделява“, подчерта историкът.

По думите му идеологията на „Даеш“ е сравнима с всяка тоталитарна идеология.

„Ако погледнете социалната структура на „Даеш“, ще видите, че имат добре разработени социални услуги, но ние знаем както правят с всички, които не са с тях, защото принципът на тоталитарната идеология е – „който не е с нас, е против нас“, допълни Джасим.

Според него задължително решение е „физическото унищожение на всички, които изповядват идеологията на „Даеш“.

По думите му организмът на модерния свят е заплашен от остро възпаление – крайно засилване на ислямския радикализъм или възход на крайно десни идеологии.

Той допълни, че ако една държава работи, вероятността за атентатори-самоубийци може да сведе до минимум.

„В нашата ситуация е важно службите за сигурност да си свършат работата. Но ако експертите ни са тези от сутрешните блокове, имам основание да ме е страх“, посочи още Джасим.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …