понеделник , 21 май 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Емил Джасим: Ердоган и Гюлен са две страни на една и съща монета – ислямизацията на Турция

Емил Джасим: Ердоган и Гюлен са две страни на една и съща монета – ислямизацията на Турция

21 000 турски частни учители са временно отстранени от работа и им е наложена забрана да напускат Турция. Отстранени са и всички 1577 ректори и декани на държавни и частни университети в страната. Това е станало с решение на Съвета за висше образование. В образователните и научните среди в Турция тече операция „Изкореняване“. Темата коментира в ефира на еМисия България Емил Джасим – учител и директор на Центъра за образователни инициативи.

Той уточни, че отстранените 21 000 учители са частни и са им отнети лицензите. Джасим предполага, че те са част от училищата, финансирани от мрежата на Фетхуллах Гюлен.
„Въпросът не беше дали, а кога „Хизмет“ ще се активизира. Става дума за една огромна мрежа. Гюлен призовава: „Не стройте джамии, стройте училища“. Неговата мрежа учебни заведения в цяла Европа и в САЩ. Негови ученици в Германия постигат много по-високи резултати на националните изпити, отколкото всички останали“, разказа Джасим.

Той обясни, че паралелната турска държава същестува отдавна в различни аспекти. „Това, което направи Гюлен, е да вкара свои ученици и последователи в силите за сигурност, в съдилищата, образованието. Но не бива да забравяме, че Ердоган и Гюлен идват от едно и също място и бяха много дълго време съратници“, посочи Емил Джасим. Той смята, че Ердоган и Гюлен са двете страни на една и съща монета и това е ислямизацията на Турция, а алтернативата е друга монета.

По повод неуспешния опит за преврат, Джасим посочи, че не само привърженици на президента Ердоган са излезли по улиците да го подкрепят, но и привърженици на опозицията, което е показателно. „По-скоро са против недемократичния начин, по който се опитаха да сменят властта. Алтернативата на диктатурата на Ердоган е военна диктатура, която не е по-демократична. Това е клопка, подобна на тази, в която беше поставен Близкия Изток“, обясни директорът на Центъра за образователни инициативи

Той разказа, че през последните 10 години промяната, която забелязва в Истанбул е много осезаема и видима. През 2010 г. е било нормално да се види как момиче сваля забрадката си в центъра на града, за да влезе в университет. Сега обаче това не се случва, а все повече се забелязват мъже с бради, облечени по салафитски маниер, както и забрадени жени.

„Държавното образование в Турция е за тези, които не могат да си позволят частно. Дори средната класа се опитва първо да спести пари за образованието на децата си. Образователната система със сигурност ще понесе последствия от тази операция „Изкореняване“, смята Емил Джасим.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Не стана ясно какъв е поводът или по-скоро причината за разрива между двамата -гюлен и ердоган. И как един живеещ от години в емиграция успява да изгражда такава огромна мрежа – цяла паралелна държава, както се изрази гостът ви.
    Иначе материалът беше много интересен. Благодаря за което.