четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Еми Лисичкова от АГОРА – за читалищата като общностни центрове, в които нещата зависят от нас

Еми Лисичкова от АГОРА – за читалищата като общностни центрове, в които нещата зависят от нас

Борим се с масовата нагласа в България, че нищо не зависи от нас. Работим за изграждането и развитието на читалищата като средища на общността, места за дискутиране на проблемите и търсене на решения.

Това заяви в еМисия България Емилия Лисичкова, председател на управителния съвет на сдружение „Платформа АГОРА“ (или Активни граждански общности за развитие и алтернатива).

Философ по образование, тя работи в неправителствения сектор още от началото на 90-те години и има богат опит в сферата на общностното развитие. Участник е и в първото издание на Форум КЛЮЧ през 2012 г.

Според Еми Лисичкова читалищата са вход към общностите ни, където хората стават не просто жители, а граждани.

В платформата, която полага усилия за съхраняване на културното разнообразие и активното гражданско общуване, участват четири читалищни сдружения учредители и над 150 читалища от цялата страна.

В отговор на въпрос не е ли тази форма на общност все по-малко актуална, особено за младите хора, Лисичкова припомня, че у нас все още има над 3600 читалища, които са и единствените средища на културен и социален живот в малките населени места.

„Опитваме се обаче да ги надградим и превърнем в центрове за общностно развитие, където се обединява и координира енергията на хората“.

Лисичкова даде и подробен пример с един от проектите на АГОРА – в Куротово Конаре и местния Фестивал на чушката, разрастнал се до голямо културно събитие и привлякъл и всички останали селища в общината.

„Не мога да си кривя душата обаче, общностите като цяло не са много активни и имат нужда от външен стимул. Общите проблеми, които наблюдаваме навсякъде, обикновено са свързани с пасивността и недоверието в институциите“, признава Лисичкова.

Според нея хората в малките населени места традиционно се чувстват дистанцирани от механизмите за вземане на решения и провеждането на една или друга политика.

На 31 март пък стартира традиционния вече конкурс на АГОРА 2016 г. за инициативи за общностно развитие, които се финансират от самите читалища и са възможност за по-голяма видимост на „всички прекрасни неща, които се случват“. Тази година кандидатурите са 55 в пет категории.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …