неделя , 17 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Еманюел Атисо: Мигрантът не човек без душа, той има своя история

Еманюел Атисо: Мигрантът не човек без душа, той има своя история

В четвъртък, в Червената къща бяха представени две автобиографични видеа на френските имигранти Паран Койт и Албандър Мбемба, под формата на нямо оперно представление. Целта му е да привлече внимание към гласа на мигрантите, бежанците и всички чужденци, наричани „нелегални“, чиито гласове не се чуват в общественото пространство .

За отношението към мигранта и разбирането за него в еМисия България разговаряхме с Еманюел Атисо, която е един от авторите и участници в представлението, и Стефан Кръстев

Изложбата „Дестинация“ разказва историята на двама мигранти от Того, които са емигрирали във Франция. Това е историята на много други хора. Това е начин да покажем, че мигрантът не е опасен човек, който няма душа, а е личност със своя история и минало, сподели Еманюел Атисо.

Тя обясни, че в пърформънса към изложбата става дума, че мигрантите много често са изолирани в обществото, а гласът им бива заглушен.

На свой ред, Стефан Кръстев коментира, че темата за мигрантите говорим по суховат начин – изреждайки просто числа.

„Всичко това минава в рамките на говорене, което предизвиква страх. В Червената къща искахме да преобърнем начина на говорене и да влземе в обувките на мигрантите чрез четенето на лични истории“, разказа още той.

Вижте целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Политологът Георги Киряков: Действията на Валери Симеонов за лифта на Банско приличат на лобизъм

Колкото повече наближава “тихата, свята нощ”, толкова по-шумно и драматично става на политическата сцена. На …