сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Емануела Фролошка и липсата на справедливост 7 г. след като падна с асансьор в „Майчин дом“

Емануела Фролошка и липсата на справедливост 7 г. след като падна с асансьор в „Майчин дом“

Емануела Фролошка е една от деветте майки, тежко ранени при падането на асансьора в „Майчин дом“ преди точно 7 години. Давността на наказателното дело срещу отговорните изтича тези дни, а гражданското дело, заведено от Емануела и други майки, все още не е приключило. Фролошка и адвокат Венета Владимирова гостуваха в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич.

„За мен е непростимо и недопустимо в правния мир да съществува такова забавяне на дела. От 2012 г. до вчера имаше около 30 отлагания на заседанията на това наказателно дело. Ние не сме участници и страна в това дело. Ние сме просто наблюдатели“, разказа пострадалата майка.

По думите й, е имало две предявяване на документите по това дело. Тя разказа детайли около процеса. Малкият Калоян, с когото е била бременна Фролошка, днес е на 7 години и е лице на образователна кампания за безопасни асансьори.

„Аз създадох фондация през 2015 г. „Асансьорна безопасност“, разказа майката.
Адвокат Венета Владимирова припомни, че общо 12 майки са пострадали при инцидента. Юристът също разказа детайли около инцидента и делото. По думите й, първата експертиза е много обективна, но следващите започват да „смачкват“ проблема. Владимирова каза, че делото умишлено е било бавено с непризоваване на свидетели.

Фролошка каза, че има поредица от безотговорности, които са се трупали по веригата – от собственика на съоръжението, фирмата за поддръжка и хората, които извършват последващия контрол.

„Факт е, че прокуратурата няма нито едно явяване, независимо че е редовно призована. Прокурор няма“, подчерта майката. Юристът каза, че от „Майчин дом“ твърдят, че пострадалите майки нарочно са се „натъпкали“ в асансьора преди инцидента. Дори се твърди, че майките са нанесли щета на болницата на стойност 80 000 лв., тъй като асансьорът е паднал след претоварване.

Чуйте целия разговор с Емануела Фролошка и с адвокат Венета Владимирова в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …