събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Елмар Брок: Европа ще я има само ако притежаваме обща отбранителна политика

Елмар Брок: Европа ще я има само ако притежаваме обща отбранителна политика

Европа ще я има само ако притежаваме обща отбранителна политика – не обща армия, не сме стигнали толкова далеч, но обща отбранителна политика. Това ще спести много пари, ще ни направи по-силни. Имаме нужда от комбинация на мека и твърда сила.

Това каза в интервю за Би Ай Ти председателят на комисията по външни работи в Европейския парламент Елмар Брок. Той бе в България по покана на Информационното бюро на ЕП в София и Дипломатическия институт.

„Бежанската криза е световен въпрос, който идва в Европа заради нашето географско местоположение и защото това е място на свобода, мир и относително богатство, въпреки проблемите, които имаме. Това е проблем, с който можем да се справим само ако действаме заедно. Ако всяка държава действа самостоятелно, всички ще загубим тази битка“, категоричен е той.

По думите на Брок сделката между Брюксел и Анакара е показала, че сме в състояние да намерим общо решение за справяне с бежанската криза.

„Виждаме драстичен спад в броя на хората, които идват от Турция. Оказваме подкрепа на бежанците там. Осигуряваме медицинска помощ, училища и храна. Спираме трафикантите на хора на границата. На българо-турската граница имаме по-малко бежанци. Тези действия трябва да продължат. Сега това, което трябва да направим, е да намерим подобно решение за Северна Африка“, каза още той.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …