неделя , 26 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Елица Ценова: Касираните избори в Австрия отварят вратата към политическа криза
VIENA картинка 2

Елица Ценова: Касираните избори в Австрия отварят вратата към политическа криза

В последните дни се появиха много коментари, че решението на Конституционния съд на Австрия да анулира резултатите от президентските избори отваря вратата към политическа криза в страната.

Това коментира Елица Ценова от Виена, редактор на блога за българите в Австрия MelangeBulgaren.

Тя посочи, че първите реакции в обществото са били, че подобно решение укрепва правната сигурност и се повишава доверието в съдебната система и институциите,

По думите на сънародничката ни, която живее в Австрия, на практика Партията на свободата печели най–много, тъй като имат възможност да се явят на нови избори и евентуално да ги спечелят, както и могат да използват довода, че точно те са пазителите на реда, че точно те държат на правната сигурност и на демократичния ред в страната.

Елица Ценова обясни още, че съдът е открил процесуални нарушения и е приел, че тези нарушения, стават потенциална опасност да повлияят на изборните резултати, като за да няма съмнения в избора на президент, взима решение, че трябва да се касират изборите и да се направят нови.

В края на септември или началото на октомври ще бъдат те. Предполагам датата ще бъде обявена до края на седмицата“, каза Ценова и посочи, че дотокогава президентските функции ще бъдат приети от тримата председатели на парламента.

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …