петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Елица Баракова за развитието на благотворителността в България

Елица Баракова за развитието на благотворителността в България

Дарителският индекс на България е спаднал от 23% на 21%. България е на 129-то място в света и на 9-то място сред 10-те страни от Източна Европа, включени в индекса.

Увеличава се броят на хората в България, които са помагали на непознати, отчита Световният дарителски индекс на КАФ 2016 (CAF World Giving Index 2016) – авторитетното проучване, което измерва щедростта в 140 държави.

„Това е световно проучване на „Галъп“ на най-различни човешки нагласи. КАФ взема данните само на 3 въпроса – помагали ли сте през предишния месец, дарявали ли сте на непознат и доброволствали ли сте. Понеже това се прави няколко години, ни позволява да отчитаме тенденции като за България, така в световен мащаб. Този индекс реално мери редовното дарителство“, обясни Елица Баракова, изпълнителен директор на „Помощ за благотворителността в България“.

От 2011 г. постоянно дарителският индекс на България върви лекичко нагоре, т.е. хората все повече се интересуват от това, подчерта още тя.

По думите ѝ Европа северните държави са много активни в дарителството, както и Англия, където доброволчеството започва от ранна детска възраст.

По-щастливите нации даряват повече, категорична бе Елица Баракова.

Тя отбеляза, че все по-често се наблюдава корпоративно доброволчество в България

„Бих искала един ден, съвсем скоро, дарителският индекс да покаже картина, в каквато аз ежедневно живея – компании, които се обаждат и търсят начин да бъдат по-стратегически, да достигнат до нуждаещите се, семейства, които се женят, призовават гостите си да събират пари за избрана от тях кауза, хора бягат 1000 км. и скачат с парашути с каузи. Това е картината, в която живея, но трябва този слой да разстелем равномерно над цяла България“, коментира още Баракова.

Вижте целия разговор в следващото видео:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …