вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Елис Шуман: Израелският писател, за когото България е родина

Елис Шуман: Израелският писател, за когото България е родина

Евреин, роден във САЩ, който живее в Израел, но казва, че България е неговата родина. Това е Елис Шуман – журналист, писател и пътешественик, с когото за еМисия България разговаря Олга Узунова.

Шуман е постоянен сътрудник на в. „Таймс“ и „Хъфингтън пост“ за Израел, като освен за сегашната си родина и за света, пише и за България в блога и в романите си.

Заради работата си, свързана с интернет маркетинг, Шуман прекарва две години в страната ни между 2009 и 2010 г. Никога преди това не е мислил за нея, нито е обмислял пътуване до тук, признава той.

По време на престоя си тук обаче Елис и семейството му използват всеки свободен момент, за да пътуват из страната и да се запознават с историята, културата, кухнята и хората й.

„Почувствахме се много добре приети тук, почувствахме се на сигурно място и започнахме да виждаме България като наш дом. Когато се върнахме в Израел, България започна да ни липсва“, спомня си той.

Една от статиите му за „Хъфингтон пост“ разказва за 10-те невероятни неща, които мнозина на Запад не знаят за България. Според Елис Шуман обаче те са много повече.

„Списъкът включваше прости неща като розите, шопската салата, ракията и мартениците. Това, което не включваше, беше красивата природа на България – планините, морският бряг и местата, които посещавахме. Дали това ще са селата, старият град на Пловдив – има толкова много да се види, а това не го бях включил в статията. Ограничих се до 10.“ Добавя и историята за спасяването на българските евреи.

Сюжетите на две от книгите на Шуман също се развиват в България. Това са „Долината на Траките“ и „Бургаска афера“, която разказва за атентата срещу израелски туристи на бургаското летище.

„За първия роман ми хрумна въпроса какво би станало, ако американец изчезне в България. Също така исках да обвържа тази сюжетна линия с древната история на България. Всички знаят за древните римляни, но никой не знае за траките, които са живели на Балканите по това време“, обяснява той, като уточнява, че романът му не е документално-исторически.

За втория си роман пък споделя: „Исках да опиша връзката между България и Израел. В онзи момент България беше жертва на терористичен акт, но събитията доведоха до сътрудничество между двете държави. Те заедно работеха по разкриване на престъплението и извършителя.“ Чуйте целия разговор с писателя:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …