неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Еленко Божков: Политическа услуга и сценарий зад поскъпването на природния газ

Еленко Божков: Политическа услуга и сценарий зад поскъпването на природния газ

Политическа услуга и сценарий подозира бившият член на КЕВР и енергиен експерт Еленко Божков зад поскъпването на природния газ и топлинната енергия.

В еМисия България той обясни аргументите си и изрази опасения, че бизнесът, особено дребният, е изцяло неподготвен за увеличението от 30%.

Божков даде подробни разсяснения за предисторията и как се е стигнало до тук и какви конюктурни съображения седят зад увеличението.

Геополитическата конюктура води в дългосрочен план до увеличение на цената на природния газ и докато тя се формира тайа, не можем да говорим за понижение, въпреки „поетичните обещания“ на Иван Иванов, коментира още експертът.

Според него КЕВР е можела да изчака около месец, за да се договори държавата с „Газпром“ по очакаваното намаление след разследването на ЕК на непазарните цени на компанията в редица държави от региона, като въз основа на него се задържи общата цена.

Божков коментира и обявения от „Уестингхаус“ фалит, което по думите му значава, че може би за добро АЕЦ „Козлудуй“ остава далеч в историята, може би за добро. За АЕЦ „Белене“ споре днего би трябвало да се възроди, за да се използва оборудването. Трябва да се търсят възможности.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. Дървосекачът

  Вижте, г-н Божков….
  – Е ясно че КЕВР мижотира ‘цените’ на енергиятаИзобщо у Нас….ама СъщоТака е Ясно че Газпром – Е част от Хибридната на ДнешенКремъл, който Продължава да троянскоконничи у Нас чрез ‘наште’ задунайские гаулайтеря.
  ….а И бих предположил Разбрахте Изказаното на Срещата-в-Малта.

  …. Всъщност, г-н Божков – Се ли присъединихте И-Вие ЗА Двустъпковата ?

 2. Александър Йорданов

  Съжалявам, че ще направя такъв коментар по отношение на бивш член на комисията, но той прекали с политическите си изяви …

  Когато Еленко Божков стане отново член на Комисията за енергийно и водно регулиране и започне да слага отново подписа си под решения на колегиалния административен орган и да носи отговорност за спазването на закона, тогава да си замразява, каквото си иска и когато си иска, по каквито съображения му е угодно.

  Второ, ако комисията за енергийно и водно регулиране, повтарям в нарушение на закона, замрази продажните цени на Булгаргаз, защото тя тях определя, а не продажните цени на Газпром (както очевидно смята Еленко Божков), какво ще се получи?! Булгаргаз ще плаща по цените увеличени съгласно договора на Газпром, но ще продава по по ниски цени, „замразени“ от регулатора, каквото и да значи това. Булгаргаз ще натрупа т.нар. „недовзети приходи“, които ще претендира в следващ ценови период и пак отново същият „, скеч“ според Божков.

  Още веднъж съжалявам за коментара!