неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Елена Поптодорова: Има силна надежда Тръмп да повтори промяната, която американците някога провидяха в Рейгън

Елена Поптодорова: Има силна надежда Тръмп да повтори промяната, която американците някога провидяха в Рейгън

Това е революция. Остава да видим как тя ще се вмести в суровите правила на управлението.

Това коментира бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова по повод изхода на президентските избори в страната, които бяха спечелени от кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Според нея Тръмп, който е пълен аутсайдер за политиката, ще „помъдрее“, т.е. ще стане далеч по-информиран и балансиран.

Поптодорова отбеляза, че тонът му вече е помирителен, а на срещата с Барак Обама в Белия дом той е изглеждал далеч по-опитомен, дори с езика на тялото си.

Очевидно упражняването на властта ще е различно от проведената кампания, смята бившият ни посланик.

Тя отбеляза също, че всякакви потенциални неразумни политики на новия държавен глава вероятно ще срещат санкцията на Конгреса, в който превес имат републиканците, сред които и онези, които не са почитатели на Тръмп.

Доналд Тръмп говореше много пряко на избирателите и подозирам, че за него има и таен демократически вот тук-там, предположи още Поптодорова. Тя обърна внимание и на „кавалерското поведение“ на загубилите изборите.

Всички наблюдатели са единодушни, че Америка излиза разделена от този избор, но Америка и влезе разделена, отбеляза още Поптодорова и припомни, че и двете партии – Демократическата и Републиканската, са преминали през много тежък процес на определяне на съответните си кандидати. „Самата Хилъри Клинтън трябваше буквално да потуши бунт в собствената си партия и да я овладее. И не успя докрай, в интерес на истината“.

Поптодорова каза, че следи протестните шествия срещу избирането на Тръмп, най-масови в Калифорния, но припомни, че тъкмо там Клинтън изгуби най-неочаквано. Аз не съм сигурна дали всички тези млади, искрено бунтуващи се млади хора са отишли да гласуват, каза тя.

„Много по-противоречива е картината, а има дълбоки процеси, които вървят от много години и са останали някак скрити от наблюдателите и лидерите на големите партии. Може би процесът на избиране на най-важния пост се е съсредоточил само в политическите кръгове на истаблишмънта“, заключи Елена Поптодорова.

Тя призна, че в американското общество все пак има много силна надежда Доналд Тръмп да повтори промяната, която американците някога провидяха в Роналд Рейгън.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …