понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Елена Йончева: Новата турска политика спрямо Сирия може да сложи край на войната

Елена Йончева: Новата турска политика спрямо Сирия може да сложи край на войната

Журналистката Елена Йончева коментира, че новата политика на Турция спрямо Сирия и участието на турската армия в сухопътна операция може да доведе до спиране на войната там.

„Турция доста дълго време подкрепяше опозиционни организации в Сирия – с оръжие и логистично. Тя смяташе, че подпомагайки тези групуровки ще предпази създаването на кюрдска автономия в Северна Сирия и ще си създаде сериозна зона на влияние, но се оказа че сирийската опоция не е достатъчно ефективна, както се иска на Турция. Това е причината, според мен, Ердоган, да направи към рязък завой към Москва и да станат стратегически съюзници за Сирия“, каза Елена Йончева и подчерта, че съюзът на Анкара и Москва не ознчава, че е за сметка на НАТО.

По думите ѝ завоят на политиката на Турция по отношение на Сирия и навлизането на турска армия е битка срещу Ислямска държава за първи път, защото досега Турция е воювала срещу кюрдските формирования.

„Турция дори каза, че Асад може да бъде част от преговорния процес . Това според мен е една от договорките, постигната между Ердоган и Путин“, отбеляза Йончева.

По-рано днес бронетанкови формирования на турската армия навлязоха на сирийска територия, за да се включат в започналата операция срещу „Ислямска държава”, наречена „Щитът на Ефрат“. Същевременно американският вицепрезидент Джо Байдън пристигна на посещение в страната. Очаква се в края на месеца да гостува и руският президент Владимит Путин, а този петък по покана на премиера Йълдъръм отива и българският министър-председател Бойко Борисов.

По повод визитата на Джо Байдън журналистката посочи, че трябва да очакваме да чуем мнението на САЩ за операцията в Сирия.

Йончева цитира и публиказия в ливански вестник, в която се съобщава, че в неделя е имало среща между представители на туското и сирийско разузнаване.

По думите ѝ навлизането на турската армия е координирано с Дамаск и Москва.

„Става дума за битка срещу Ислямска държава. Турция вероятно се договаря за зона за влияние в северната част на Сирия, което ще ѝпозволи да намали опасността от създаването на кюрдска автономия“, посочи тя.

Според журналистката, ако войната ескалира след навлизането на турски войски в Сирия, това ще означава още по-голяма бежанска вълна.

„Според мен тази операция е срещу ИД, джихадистите, Ал кайд. Смятам, че има договорка между Ердоган и Путин за изгонването на джихадистите от тези територии, а това би означавало и доста от бежанците да се върнат в Сирия“, прогнозира Йончева и добави, че „елиминирането на „Ислямска държава“ е в интерес и на България, и на Европа“.

Вижте целия коментар на журналистката за геополитическия пъзел в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

 1. Най-голям интерес от всяка изкуствено създадена война в Близкият Изток има Израел. Когато преди повече от 10 години Иранският премиер говореше пред ООН за предстоящ грандиозен Ционистки заговор представителите на САЩ и Израел напуснаха залата, при това доста демонстративно. Медиите вяло отразиха тази реч, а някой дори не го направиха. Години по-късно Ирак, Либия Афганистан са почти провалени държави. Следва Сирия. Имаме си Ислямска Държава, която се появи сякаш от нищото с единствената цела да поддържа дестабилизацията на Близкият Изток. Но пък никога не е нападала Израел, а те са най-големият враг на исляма. Интересно решение, не мислите ли!? Последва така наречената бежанска вълна, за която се знае, че основни „спонсори“ са богати евреи. Замисълът е очевиден, обезсилване на Европа, загуба на националната идентичност на колкото може повече европейски държави. Така, че да, и Русия, и Китай, и кой ли още не имат интереси в Близкият Изток, но не те, а Израел и САЩ унищожават държавите там.

 2. Единственият човек, който може да спре или да продължи войната в Сирия, е господарят на другарката Йончева – император Путин. Кремъл обаче има интерес да подклажда войната в този регион, за да може ордите с имигранти от Сирия (насочвани към Европа), да продължават да дестабилизират и отслабват ЕС.

 3. Дървосекачът

  Хубаво е че Давате изказ Свободно, БиАй !
  НО ! – имайки предвид :
  а. Реалността В Турция
  б. Същината на шушумушуто наскоро между Вовката и Таип
  в. СилноПритеснителното Целево скуизиране на ЕС от Турция
  ..и Естествено – Фактът че Епицентърът на Хибридната Е у Нас
  – такива ‘разсъждения’/’анализи’/’прогностики’ – Само доЗатвърждават Факта че ТроянскоКонието на ‘наште’ – Е Летална Зараза.