вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Електронните рецепти – в САЩ от 2003 г., у нас – от догодина

Електронните рецепти – в САЩ от 2003 г., у нас – от догодина

От догодина лекарските рецепти у нас ще се предписват само електронно. Един от последните проекти на вече бившия здравен министър Петър Москов предвижда всеки пациент да разполага с електронно досие, в което служителите от аптеката да виждат предписаните от лекаря медикаменти. Закупуването на лекарствата ще се осъществява чрез чип-карта.

Информацията ще постъпва и в сървъра на НЗОК, а по план електронните рецепти трябва да влязат в сила от началото на следващата година.

В Америка електронни рецепти се издават от 2003 г. след решение на американската лекарска асоциация и американската асоциация на стоматолозите. С него се създава и т.нар. E-prescribing система, която контролира електронното свързване между лекарите и стоматолозите, от една страна, и аптеките – от друга.

В САЩ има над 600 одобрени медицински софтуера, които позволяват издаването на такива електронни рецепти. Всеки лекар има собствен идентификационен номер, който е в базата данни на аптеките на съответния щат, като по този начин се упражнява контрол и се избягва възможността за злоупотреби. Вижте подробности:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …